Samhällsfarliga politiker hotar sjuk- och hälsovården

2008-05-07 13:36:37
Först anklagade man Vårdförbundet för att vara ”samhällsfarlig”, sedan beslöt Region Skånes politiker att avskaffa de läkarbemannade akutbilarna som rycker ut vid stora ambulanslarm.

Samma högerpolitiker i Region Skåne som anklagat Vårdförbundet för att vara samhällsfarliga har i veckan bestämt sig för att avskaffa akutbilarna, enligt Sydsvenska Dagbladet den 6 maj.
I protest mot detta samhällsfarliga beslut säger två ambulansöverläkare upp sig.
– Vi känner inte att vi kan fullgöra uppdraget och ta ansvar för den medicinska säkerheten om man lägger ner verksamheten, sa Per Wihlborg, en av två ambulansöverläkare som sagt upp sig i protest, till Sveriges Radio P4 Malmö i tisdags.

”Säkerheten i fara”

”Säkerheten i fara för hjärtsjukvården”, så löd rubriken på ett öppet brev från tio sjuksköterskor på hjärtavdelningen vid Visby lasarett. Brevet, som publicerades i Gotlands Allehanda den 29 april, skrevs med anledning av att politikerna aviserat nya smärtsamma nedskärningar.
De tio sjuksköterskorna påpekade bland annat att; ”Vi behöver en bra arbetsmiljö med rimliga förutsättningar att ge/producera en bra sjukvård. Detta har vi signalerat i flera år till medicinklinikens ledning, men vi har inte hörsammats och det är bedrövligt att vi behöver föra dialog via media, men det är vårt legitimerade ansvar att säga ifrån när vi inte längre kan uppfylla kraven, och det kan vi inte längre.”

Fler jobb försvinner

Ett nytt nedskärningspaket inom hälso- och sjukvården i Landstinget i Östergötland medför att totalt 445 tjänster försvinner under år 2008 och år 2009.
Landstinget i Gävleborg planerar att banta verksamheten med 200 miljoner kronor – 100 heltidstjänster försvinner.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!