Samråd i Husby under press från flyttvärdar

2008-02-06 12:09:24

foto: Kristian Christensen
Sedan 2005 har husbyborna kämpat för en upprustning. Nu får man istället slåss mot den lyxrenovering som skulle tvinga folk att flytta.

Svenska Bostäder har stoppat den planerade ombyggnadsstarten den 1 februari på Trondheimsgatan i Husby, med hänvisning till kommande förhandlingar. Därmed tycks de massiva protesterna med stöd av Järvas Framtid och Hyresgästföreningen ha vunnit den första ronden.

– Det här betyder att protesterna har gett effekt och att Svenska Bostäder har backat. Och nu tror jag inte att de upprepar samma misstag igen, sade Hyresgästföreningens ombudsman Jan Hanspers till de uppåt 100 hyresgäster som samlats till Järvas Framtids Kvarbofest i Husby träff förra onsdagen.
Hanspers är den som ska samordna det samråd som nu ska inledas mellan hyresgästerna i referenskvarteret och Svenska Bostäder, innan Hyresgästföreningen förhandlar om priset. En handfull hyresgäster har valts ut till en samrådsgrupp. Efter att ha träffat Svenska Bostäder ska samrådsgruppen regelbundet rapportera till kvartersrådsmöten, dit alla hyresgäster i kvarteret ska kallas. Till samrådsgruppen är även undertecknad adjungerad ”som ögon och öron” för övriga husbybor och Järvas Framtid.
– Syftet är att nå en överenskommelse som alla kan stödja, säger Jan Hanspers.
Om detta inte lyckas måste Svenska Bostäder ta frågan till Hyresnämnden, som då ska avgöra. Därefter finns också en möjlighet att överklaga till hovrätten.
Först om hyresgästerna förlorar i alla dessa instanser har Svenska Bostäder rätt att tvångsevakuera hyresgästerna, som då ska erbjudas alternativa lägenheter. Därför reagerar Järvas Framtid mycket skarpt emot att Svenska Bostäders flyttvärdar ändå fortsätter sitt uppsökande arbete med budskapet ”Vi ska bygga om, ni måste flytta”.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!