Sänkt a-kassa och låglönejobb

2006-12-20 14:28:49
Det här är de föreslagna ändringarna i arbetslöshetsförsäkringen (a-kassan). Riksdagen fattade beslut 20 december.

HÖJDA A-KASSEAVGIFTER Medlemsavgifterna till a-kassan höjs från och med 1 januari 2007.
Genom en ny avgift, ”Förhöjd finansieringsavgift”, ska a-kassorna under år 2007 betala in ytterligare 10 miljarder till statskassan.
Medlemsavgifterna höjs med 150–300 kronor per månad. A-kassornas avgifter höjs olika mycket, bland annat beroende på hur stor andel av kassans medlemmar som har varit arbetslösa.

ERSÄTTNINGEN SÄNKS Den högsta ersättningen sänks från 730 kronor till 680 kronor per dag.

Arbetsvillkoret skärps För att uppfylla ett arbetsvillkor ska den sökande ha arbetat i 6 månader. Enligt huvudregeln ska en månad i fortsättningen innehålla minst 80 timmars arbete för att få räknas i ett arbetsvillkor (tidigare krävdes 70 timmars arbete per månad).
Enligt det alternativa arbetsvillkoret ska arbete ha utförts minst 480 timmar under 6 sammanhängande månader. Varje månad måste i fortsättningen innehålla minst 50 timmars arbete (tidigare krävdes sammanlagt 450 timmar och minst 45 timmars arbete per månad).

NY, SÄMRE BERÄKNING Arbetslöshetsersättningen baseras på de 12 senaste månaderna innan arbetslösheten. Enligt förslaget ska alla månader inom tolvmånadersperioden ingå i beräkningen, även månader utan arbete. Tidigare har endast månader med arbete ingått i beräkningen.

”Överhoppningsbara tiden” förkortas Begränsningen av den längsta överhoppningsbara tiden sänks från 7 till 5 år.

Studerandevillkoret försvinner Möjligheten att få arbetslöshetsersättning grundad på studier tas bort. Detta gäller även för sökande som börjat studera under tid i aktivitetsgarantin.

Sänkt a-kassa från 5 mars 2007

• Dag 1-200 är ersättningsnivån 80 procent.
• Dag 201-300 är ersättningsnivån 70 procent.
• Efter dag 300 är ersättningsnivån 65 procent.
• Föräldrar som har barn under 18 år den dag som den 300:e ersättningsdagen infaller får 70 procent till och med dag 450 (gäller den som har förlängd period eller har aktivitetsstöd).
Källa: Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO)

Under våren 2007 kommer också ett förslag om ”jobb- och utvecklingsgaranti” för långtidsarbetslösa.

FÄRRE FÅR 80 PROCENT Den sänkta dagpenningen betyder att inkomstskyddet urgröps än mer och eftersom ersättningen inte följer löneutvecklingen betyder varje lönehöjning att allt färre får 80 procent.
Efter den 1 januari 2007 kommer 53 procent av de arbetslösa att erhålla mindre än 80 procent de första 200 dagarna.
INGET SKATTEAVDRAG Vid årsskiftet avskaffas avdragsrätten för fack- och a-kasseavgift.

Pigjobb

Från 1 juli kan de rika dra av på skatten för sina nya pigor eller drängar, då införs nämligen det som regeringen kallar skattereduktion för hushållsnära tjänster.
Det gäller både skatterabatt för den som köper och sänkta arbetsgivaravgifter för den som säljer ”hushållsnära tjänster”.

Högre arbetslöshet

Från och med 2007 ska endast 90 000 personer i snitt få delta i Arbetsförmedlingens program år 2007 och 65 000 år 2008. I dag deltar 155 000 personer i sådana program.
Bland de åtgärder som avskaffas helt från 1 januari finns datortek, allmänt och förstärkt anställningsstöd, friår, plusjobb och utbildningsvikariat.
Det leder till högre arbetslöshet och gör att en ny ekonomisk nedgång mycket snabbt följs av ökad arbetslöshet.

Fler på f-skattsedel

Kravet på fler än en arbetsgivare för f-skattsedel avskaffas vid årsskiftet. Det betyder att en anställd kan förlora jobbet för att sedan komma tillbaka till samma jobb, men nu som ”egenföretagare” som inte omfattas av kollektivavtal och arbetsrätt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!