Sänkt ersättning ger inga nya jobb

2008-04-09 11:34:55
Från och med i måndags (den 7 april) är det ännu hårdare att vara deltidsarbetslös. Deltidsarbetslösa är de som jobbar deltid och stämplar upp resten.

Tidigare har man fått ersättning från a-kassan i 300 dagar, eller 450 om man har barn under 18 år. Men i måndags ändrades detta dramatiskt, då man nu endast får ersättning för 75 dagar.
Regeringen hade tänkt strama åt reglerna redan efter årsskiftet, men riksdagen tyckte att en lagändring behövdes – vilket försenade processen.
Deltidsarbetslösa låginkomsttagare som redan kämpar kommer att drabbas oerhört hårt av denna lagändring. För många handlar det om ett bortfall på tusentals kronor i månaden, när ersättningsdagarna tar slut.
I Värmlands Folkblad den 26 mars intervjuas en deltidsanställd. Hon säger att de nya beräkningsreglerna kommer att göra att hon skulle tjäna mer på att säga upp sig från sitt deltidsjobb och bli heltidsarbetslös. Och regeringen säger att ”Det ska löna sig att jobba…”

Rätt till heltidsjobb

Många deltidsanställda vill jobba heltid, men får inte möjlighet till att göra det.
Med förslaget vill regeringen minska antalet deltidsjobb, men istället för att attackera de deltidsarbetslösa borde man sätta press på arbetsgivarna för att ge alla rätten till ett heltidsjobb.
SNS, Studieförbundet näringsliv och samhälle, har nyligen kartlagt omfattningen av deltidsjobb i en forskningsrapport.
Av de 4,3 miljoner som var sysselsatta 2006 jobbade nästan en miljon deltid – och tre fjärdedelar av dessa var kvinnor (Svenska Dagbladet den 25 mars).
Slutsatsen i rapporten blir att 200 000 personer kan och vill arbeta mer. Många av dem hade också sökt arbete den senaste månaden.

Nytt slag mot kvinnor

Antalet deltidsanställningar är vanligast i kvinnodominerade yrken; till exempel inom äldreomsorgen, förskolor och handeln.
Hotell- och restaurangfackets medlemmar är också en grupp som drabbas hårt, medelarbetstiden inom Hotell och restaurang är 55 procent.
– Det är en katastrof för medlemmarna. I denna bransch skapas inga fasta heltidstjänster. Man lägger över problemen på den anställde, och inga krav ställs på att arbetsgivarna ska skapa fler heltidstjänster, säger Malin Ackholt, tredje ordförande i Hotell- och restaurangfacket till Aftonbladet den 7 april.
Högerregeringen visar än en gång kvinnofientlig politik man står för.

Fler heltidsjobb behövs

Lagändringen gör att allt fler inte har möjlighet att få ekonomin att gå runt. Kommuner kommer att få ökade kostnader i försörjningsstöd, det vill säga allt fler kommer att behöva söka socialbidrag för att överleva.
Alla med deltidsanställning borde ha rätten till heltidsjobb. Denna brutala attack på deltidsarbetslösa ska ”spara pengar”, medan slopad förmögenhetsskatt och pigavdrag är något som regeringen anser vara mer värt att lägga pengarna på.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!