Ännu ett steg mot privatisering

2008-04-09 12:19:59




Posten går samman med Post Danmark. Det oväntade beskedet kom den 1 april och togs därför som ett aprilskämt av många postanställda. ST och Seko centralt har, tillsammans med media, okritiskt ställt sig bakom Maud Olofssons och Mats Odells framställning av en affär med bara positiva sidor. Men det är inte fullt så enkelt.

Redan 1999 var det tal om att Posten skulle gå samman med Post Danmark. Sedan dess har mycket hänt, både konkurrensen mellan posten i olika länder och EU:s krav på en avreglering av postmarknaden har hårdnat. Sverige var bäst i klassen och bland de första som avreglerade postmarknaden. Nu går man ett steg längre mot en post helt styrd av marknadens villkor. Sammanslagningen med Post Danmark bäddar alldeles tydligt för en börsintroduktion.

Börsintroduktion

Näringsminister Maud Olofsson har försökt undvika ämnet, medan den danska postkoncernens ordförande Fritz H Schur är öppen med att en börsintroduktion planeras inom tre till fem år.
Affären kommer att få omedelbara effekter för de anställda på Postens administrations-, IT- och inköpsavdelningar. En bantad personalstyrka beräknas ge en miljard kronor i besparingar per år. Ändå är fackledningarna både inom ST och Seko odelat positiva, vilket tydligt visar att de redan har kapitulerat för de ständiga nedskärningar som bantat personalen under 15 års tid.
Fackledningens förhoppningar om att fler marknadsandelar kan trygga jobben något år längre delas av den lokala klubbordförande i Stockholm som Offensiv pratat med.

Oro på klubbnivå

Men medan Seko centralt, vilket tydligt framgår i intervjun bredvid, inte vill se sambandet mellan fusionen och en kommande börsintroduktion, vågar klubbarna uttrycka sin oro:
– Fusion i all ära, det kan ha vissa positiva effekter. Men jag är livrädd för en börsintroduktion, som i förlängningen kan leda till privatiseringar. Aktieägarna har avkastningskrav, säger Jan Peter Gebring, Seko klubb Årsta postterminal, som menar att de kraven oundvikligen kan komma att gå ut över anställda.
Murat Tok, Seko klubb post Segeltorp, säger att han visserligen är positiv till fusionen som sådan:
– Vi tycker den är positiv för att den utökar våra möjligheter att behålla våra jobb. Riskerna tror jag finns på huvudkontoret. Men jag är väldigt orolig för börsintroduktionen. Jag har en negativ inställning till börsnoterade företag.
Att den tredje största ägaren i det nya postbolaget kommer att vara ett riskkapitalbolag har inte fått särskilt stor uppmärksamhet i vare sig media eller från fackligt håll. Men i andra länder där CVC opererar, har facken flera gånger tagit bladet från munnen. I Storbritannien bedriver fackförbundet GMB just nu en kampanj mot försäkringsföretaget AA, som köptes upp av CVC år 2004. Sedan köpet har 3 400 av företagets 10 000 anställda fått sparken. Kvarvarande personal utsätts hela tiden för attacker.

Riskkapitalbolag

De avlönade lunchpauser som de anställda på ett callcenter avtalat sig till, ersattes utan vidare med en oavlönad lunch som ”kompenserades” med en halvtimmes längre arbetsdag. Personalen har också fått nya säljdirektiv: den som inte klarar att hantera kunderna och uppgradera deras försäkringar inom loppet av 234 sekunder, drabbas av disciplinära åtgärder. AA:s vinster har däremot under tiden fördubblats till motsvarande 2,4 miljarder kronor.
Om CVC:s inflytande kommer att bli märkbart också i Sverige går inte att förutse. Men lika svårt är det att förutse om de stordriftsfördelar Maud Olofsson och kollegor utlovar kommer att nås friktionsfritt och utan negativa konsekvenser för personalen. Det bästa facket och de anställda kan göra är att vara på sin vakt och ta strid mot varje försämring och inskränkning av villkor, löner och trygghet.

Ulrika Waaranperä

Vad säger Seko?

Intervju med Affe Mellström, ordförande för Sekos koncernfack på Posten (onsdag 2 april).

Ser facket någon risk för personalnerskärningar?
– På kort sikt inom administrationen, men det berör inte Sekos medlemmar. För huvuddelen av Sekos område handlar det snarare om nyanställningar.
Postens vd Erik Olsson sa ju på presskonferensen att ”Vi kan inte ha fler anställningar än vad kunderna är beredda att betala för”. Väcker inte det någon oro?
– Nej, det kanske låter lite konstigt. Vi är egentligen vana vid den situationen. Vi kan inte vara fler än vad ekonomin tillåter, det är en realitet vi levt under i 10-15 år nu.
– Sedan har vi ett bra fackligt avtal vid övertalighet.
I pressmeddelandet skriver ni att det är positivt för anställda att äga aktier?
– Nej, vi säger inte riktigt så, utan vi säger att det är positivt att de anställda får möjligheten att äga aktier.
Okej. Men varför är det positivt att få möjligheten?
– Det beror helt och hållet på danska kollegors erfarenheter. Där har det uppfattats som positivt.
Är sammanslagningen och att man öppnar för köp av aktier en början på privatisering av Posten?
– Nej, så ska man inte se det. Det här är en strategisk affär. I mina ögon ligger en privatisering flera år framåt.
Så man ska inte tolka att facket är positivt nu som att man också kommer att vara positiva till privatisering?
– Om och när den frågan kommer upp får vi ta ställning till den.
CVC, som är delägare i danska posten, har inte ett helt gott rykte när det gäller att respektera fackliga rättigheter. Är det något du känner till?
– Den enda informationen jag har om CVC kommer från det danska facket, som inte har haft några problem.

>> FAKTA: FUSIONEN

POSTEN ökade 2007 sitt resultat med 54 procent till cirka 1,6 miljarder kronor. Utdelning till staten föreslås bli 625 miljoner kronor.
Fusionen skapar ett bolag som till 60 procent ägs av svenska staten, varav anställda ska erbjudas att köpa 3 procent. 40 procent ägs av danska staten, postanställda och riskkapitalbolaget CVC, som köpte 22 procent av danska posten 2005. Hur stor andel av det nya bolaget CVC kommer att kontrollera är oklart.
Det nya bolaget får en årlig omsättning på 45 miljarder kronor, varav svenska Posten står för ca 30 miljarder kronor. Sverige och Danmark får lika stor röststyrka i styrelsen.

CVC Capital Partners är ett riskkapitalbolag som äger 53 företag världen över, vilka tillsammans har 431 000 anställda och en årlig omsättning på motsvarande cirka 510 miljarder kronor. David Begg, ordförande för ICTU, irländska LO, tar CVC som exempel på den nya sortens ”turbokapitalister” som tar över framgångsrika företag och sedan effektiviserar, plundrar och avskedar anställda – medan de betalar ut drömlika bonusar till sig själva (Irish Independent den 26 mars 2007).

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!