São Paulo: Största Pride någonsin

2007-08-20 12:18:34
Den 11 upplagan av São Paulos Prideparad noterade ett nytt rekord i ”Guinness”; världens största Prideparad. Denna enorma fest, som ägde rum den 10 juni, räknade närvaron av 3,5 miljoner deltagare, inklusive många turister från världens alla hörn. Årets tema för paraden, ”En värld utan mansförtryck, rasism och homofobi”, drunknade dock i all musik, enorma högtalarlastbilar och shower med dragqueens.

Paraden visar offentligt upp all den sexuella mångfald som finns, och ger utrymme åt bögar, lesbiska, transvestiter, transsexuella, crossdressers och bisexuella – men det utrymmet är begränsat till en enda dag på året.
Paraden, som ordnas av NGO:s, har tappat sin politiska karaktär och har övergivit målet att kämpa för verklig frihet att uttrycka den sexuella mångfalden. Så när paraden är över, återvänder de homosexuella till det vardagliga förtrycket.
De som håller humöret uppe även efter festen är de företag som tjänar grovt på tillställningen. En månad innan paraden var hotellen fullbokade, till skyhöga priser. Restauranger och affärer förberedde sig för att ta emot masstillströmningen. Men de som kammar in mest vinster är de märken, butiker och nattklubbar som ingår i den ”rosa ekonomin”, eller ”gaymarknaden”.
Ljudlastbilarna är sponsrade av de olika märken som visar vilken stil som gäller för homosexuella, varumärken som ska skapa en mer accepterad social ställning för dem som har pengar och kan följa ”modet”. Men samtidigt stängs de fattiga homosexuella ute.
Prideparaden har blivit allt mer kommersialiserad och kunde detta år också räkna med stödet från den federala regeringen och de stora statliga företagen Caixa Economica Federal (statlig bank) och Petrobras (oljebolag), vilka ställde upp som sponsorer.

Regeringens hyckleri

Detta ställer frågor som inte låter sig tystas: om regeringen bryr sig om homo- och bisexuella, varför sponsrar de inte de 85 andra prideparaderna, som är mindre och mer politiska, som hålls runt om i landet? Och varför gör inte regeringen något åt homofobin och plockar fram lagförslaget om rätt till registrerat partnerskap som legat på hyllan i kongressen i 12 år?
Frågan är om det är en tillfällighet att regeringen just detta år satsade stort på att Kristusstatyn i Rio de Janeiro skulle utses till en av världens sju nya underverk och sköt fem miljarder realer (17,9 miljarder kronor) av offentliga pengar till PAN (de panamerikanska spelen).
Regeringen Lulas nyliberala attacker hotar arbetarrörelsens historiska erövringar och försämrar för majoriteten av befolkningen. De nya reformer som planeras, som arbetsrättsreformen och pensionsreformen, angriper rätten till föräldraförsäkring och semesterlön, men hotar också med högre pensionsålder. För att inte tala om illusionen om ”tillväxt”, som regeringens ”Program för accelerering av tillväxten” vill ge genom att stimulera företagarna med skattesänkningar och lönsamma byggprojekt, samtidigt som statstjänstemännens löner och minimilönen stramas åt.

Slår mot de fattiga

När det ska stramas åt, är det de svagaste grupperna, de som förutom att vara utsugna lider under olika slags förtryck, som drabbas hårdast. Den svaga jobbtillväxten har betytt att arbetslösheten fortfarande ligger kring 10 procent, och unga och kvinnor dominerar bland de arbetslösa.
De homosexuella slipper inte heller undan. De utgör till exempel en stor del av de anställda inom Call Centers, som är den sektor som växer snabbast i Brasilien, men som också är välkänd för superexploatering av arbetarna och dåliga arbetsförhållanden. Arbetsgivarna föredrar grupper som har svagast ställning på arbetsmarknaden och därför accepterar sämre förhållanden, som ungdomar, kvinnor (de flesta med barn) och homosexuella.

Får inga jobb

Men om homosexuella har svårare att hitta jobb, så är det nästan omöjligt för transvestiter eller transsexuella, med en synlig sexuell läggning. De flesta av dessa ser inget alternativ till att prostituera sig, vilket gör dem än mer utsatta för fysiskt våld och trakasserier.
Under förra årets prideparad genomförde den NGO som organiserar paraden en opinionsundersökning som visade att 18 procent av de intervjuade upplevt fysiskt våld, de flesta på offentliga platser och 48 procent av okända förövare. 17 procent av våldet skedde i hemmet. Men 40 procent av de som utsatts för våld berättar det inte för någon och bara 14 procent gör en polisanmälan.
Efter årets parad knivskars en fransk turist till döds av ett gäng som gav sig på homosexuella.

Trakasserier och hot

65 procent av de intervjuade har upplevt verbala, fysiska och sexuella trakasserier. Enligt enkätsvaren är det vanligast att trakasserierna kommer från vänner och grannar (34 procent). Det näst vanligaste är att de sker i skolan/högskolan (32 procent), följt av i familjen (25 procent), på jobbet (16 procent) och inom vården (12 procent).
En annan undersökning visar att 47 procent av ungdomarna inte vill ha grannar som är homosexuella och att 59,5 procent av lärarna inte anser sig ha tillräckligt med information för att handskas med temat homosexualitet i klassrummet och därför ignorerar den diskriminering som förekommer.
Detta till trots hade São Paulos borgmästare mage att i en intervju om årets prideparad påstå att ”Brasilien blir allt mindre fördomsfritt”. Paradoxalt nog genomför den styrande högerkoalitionen i São Paulo (PSDB och DEM) en politik av ”hygienisering” (upprensning) av staden, för att göra den ”vacker och fri från de medellösa”. Borgmästaren nöjde sig inte med att byta ut gatskyltarna och ta bort utomhusreklamen för att minska den visuella föroreningen, han stängde också flera nattklubbar och bastuklubbar en månad innan paraden och satte 300 kilos betongblock för dörrarna med förbudsskyltar för att skrämma besökare.
Men Brasiliens arbetare har börjat säga ifrån mot dessa attacker. Den 8 mars i år, som är den internationella kvinnodagen men också var en dag då Bush besökte Brasilien, gick 20 tusen ut på gatorna för att markera att det är nog med imperialism och nyliberalism.
På en riksträff mot de nyliberala reformerna den 25 mars antogs en gemensam kampkalender, som kommer att utmynna i en nationell demonstration mot de nyliberala reformerna i landets huvudstad Brasília i oktober.

Vunnit segrar

Även fattiga homosexuella, som är oändligt mer förtryckta än rika, har lyckats vinna segrar. Ett exempel är fallet med det lesbiska paret som lyckades bli erkända som en familj och därmed tilläts ingå i den federala regeringens projekt för jordreform. Detta visar på ett framsteg för kampen för sexuell mångfald, men också för facklig kamp och sociala rörelser som kämpar för de jordlösa.
Vi kommer bara att lyckas bli av med förtryck och utsugning när arbetarna enas i en gemensam kamp, mot det kapitalistiska systemet.
Mariana Cristina
Socialismo Revolucionário
(CWI Brasilien)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!