Sätt stopp för yxhugget mot Karolinska och vården!

Karolinska varslar 600Nu krävs omedelbara protester mot högerstyrets förödande yxhugg mot Stockholmsvården.

Kommentar av Rättvisepartiet Socialisterna

Karolinska universtitetssjukhuset har lagt ett varsel på 350 underskötersketjänster och 250 läkartjänster,­ nästan var tionde läkare. Det nya dråpslaget följer efter de stora nedskärningspaket som påtvingades Karolinska i maj då 550 personer varslades samtidigt som det blev anställningsstopp.

Läs mer: Accelererande vårdkris i Stockholm

De nya varslen på Karolinska kommer att slå mot  den redan hårt pressade vården i länet och på riksplanet. Sjukhusledningen påstående om att varslet inte påverkar patientsäketerheten har provocerat:

– Nonsens. Var ärliga och säg att det påverkar både patientsäkerheten och vårdköerna. Allt annat är lögnaktigt, säger Johan Styrud ordförande Stockholms läkarförening.

Bakom den snabbt fördjupade vårdkrisen i länet finns högerns vanstyre som gjorde Nya Karolinska till världens dyraste sjukhusbygge och vars kostnader bara växer, tillsammans med marknadsstyrningen och underfinansieringen av vården.

Läs mer: Vårdkrisen blir allt mer akut

Rättvisepartiet Socialisterna och veckotidningen Offensiv uppmanar samtliga vårdfack, patientorganisationer, kampanjorganisationer som En annan vård är möjlig i Stockholm, Socialistiska läkare och alla som vill kämpa för att rädda vården att tillsammans:

• anordna omedelbara utåtriktade protester, med början i en demonstration de närmaste dagarna för att:
– stoppa varslen och vårdnedskärningarna.
– avsätta Karolinska ledning.
– få ett slut på regionstyrets misskötsel av vården.
– den ytterst ansvarige politikern, finansregionråd Irene Svenonius (M), omedelbart avsätts.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!