Saudiska bomber över Jemen

2015-04-04 09:21:48


Bombningarna av Jemen är ett högt spel av Saudiarabien, som har beväpnats till tänderna av USA, Sverige och andra vapenexportörer. (Bilden är ett montage)

Den 26 mars inledde en allians ledd av Saudiarabien bombningar av de växande delar av Jemen som kontrolleras av den shiitiska houtimilisen. Det upptrappade kriget är del av ett cyniskt maktspel där oskyldiga civila får sätta livet till. Redan har ett flyktingläger blivit måltavla med 40 döda och över 200 skadade och landet hotas nu av en total kollaps i krig och motsättningar.

Offensiv har löpande rapporterat om den förvärrade situationen i Jemen sedan den korrupta och handlingsförlamade USA- och GCC-stödda (Gulfstaternas samarbetsråd) Hadiregeringen slutligen störtades i februari av den shiitiska houthimilisen.

Redan innan hade milisen tagit kontroll över den norra delen av landet och huvudstaden Sanaa. Sedan dess har den fortsatt sin offensiv söder- och österut, med stöd av och i samarbete med de delar av armén som var lojala med den förre diktatorn Ali Abdullah Saleh som tvingades avgå år 2011. 

Dagarna innan bombningarna började intog houtimilisen den tredje största staden Taiz och närmade sig den strategiskt viktiga hamn-  och affärsstaden Aden. Även om hamnen bara är en spillra av sin forntida storhet, passerar 20 000 fraktfartyg varje år och 3,8 miljoner fat olja varje dag utanför stadens kust.

Den allians som stödjer bombningar består av tio länder: Gulfstaterna Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Kuwait, Qatar och Bahrain samt Marocko, Sudan, Jordanien, Turkiet, Pakistan och Egypten, med ”informations- och logistikstöd” från USA.

Saudiarabiens direkta militära attack har flera orsaker. Ända sedan revolutionen år 2011 i Jemen har Saudiarabien gjort allt för att stoppa en utveckling i Jemen som skulle

kunna ge hopp åt de förtryckta
massorna som lider under det medeltida förtrycket under Saudiarabiens kungahus. Istället har kungahuset försökt att återupprätta saudisk kontroll i Jemen. Den förra presidenten Hadi var till stor del Saudiarabiens man. 

Det är osannolikt att endast flyg-
anfall i grunden kan ändra maktförhållandena på marken. Hittills har bombningarna inriktat sig på huvudstaden Sanaa och de framryckande styrkorna i söder.

Houthimilisen har de senaste dagarna fortsatt sin marsch mot Aden och intagit den viktiga staden Zinjibar, huvudstad i Abyanprovinsen öster om Aden. Inuti Aden har vapenförråd plundrats av styrkor lojala med Hadi – men också av aktivister i den sekulära södra självständighetsrörelsen. Det finns alltså inget enat försvar av staden.

Saudiarabien hävdar att det ännu inte finns något beslut om att sätta in marktrupper. Ett sådant beslut skulle innebära en massiv upptrappning och skulle mycket snabbt kunna utveckla situationen till ett ”militärt träsk”, som skulle bli mycket svårt att ta sig ur med stora risker för regional spridning.

Houthimilisen har med rätta hotat med att Jemen historiskt sett har varit ”en kyrkogård för utländska erövrare”. Arabförbundet har visserligen enats om att sätta upp en gemensam militär styrka för att hantera situationer lik den i Jemen, men den lär ta månader att upprätta och det är inte alls säkert att länderna kan enas om hur en sådan styrka ska användas.

Attacken i Jemen är också en del av ett stormaktsspel där Saudiarabien, Iran, USA med flera slåss om inflytande i regionen. Saudiarabien hävdar att houthimilisen endast är ”springpojke” åt Iran och hoppas att konflikten i Jemen ska sätta käppar i hjulet för de så kallade P5+1-förhandlingarna – där FN:s säkerhetsråds fem permanenta medlemmar plus Tyskland förhandlar om att lyfta sanktionerna mot Iran i utbyte mot att Iran begränsar sitt kärnenergiprogram.

I grunden handlar förhandlingarna om att Iran i praktiken har blivit en viktig stabilitetsfaktor och allierad till USA och Väst i till exempel striderna mot IS i Irak. 

Konflikten i Jemen komplicerar saker ytterligare för USA. Till exempel planerar shiitiska milismän från Irak – som nu strider tillsammans med USA mot IS – att resa till Jemen för att slåss mot en USA-stödd allians ledd av Saudiarabien. ”Vi har till slut lyckats komma på ett sätt att föra ett krig via ombud mot oss själva”, som komikern Jon Stewart så pricksäkert formulerade den uppkomna situationen. 

Även om houthimilisen skulle kunna slås tillbaka är frågan vad som kommer i deras ställe. En annan kraft som slåss mot houthierna och som har marktrupper på plats är nämligen AQAP – al-Qaida på den Arabiska halvön.

Houthimilisens styrka är dock inte beroende av Iran, vars stöd hittills mest har varit i ord. De har istället kunnat utnyttja en situation där den gamla regimen varit totalt diskrediterad utan några lojala styrkor.

När Houtimilisen intog huvudstaden Sanaa kom den också över vapen och annan militärutrustning värd en halv miljard USA-dollar, som USA-regimen hade utrustat Saleh och senare Hadi med. Med tanke på detta – och att Jemen redan innan revolutionen år 2011 var det land i världen med flest vapen per invånare – lär den Saudiarabienledda alliansens blockad mot jemenitiska hamnar inte leda till mindre strider, utan endast ytterligare till humanitära umbäranden för den plågade befolkningen.
Enligt Amnesty International är mänskliga rättigheter i ”fritt fall”. och ”fredliga protester har blivit en livshotande aktivitet”. 

Bombningarna av Jemen är ett högt spel av Saudiarabien, som har beväpnats till tänderna av USA, Sverige och andra vapenexportörer, och dess nytillträdda kungliga despot. Bomberna kan mycket väl få sin egen logik med ett upptrappat krig som riskerar att sprida sig. 

Jemens befolkning, som förr levt sida vid sida oavsett religiös identitet, får betala ett oerhört högt pris när diktatoriska regimer och stormakter strider om att försvara sina intressen och i slutändan sina vinster och rikedomar.  ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!