SD-rasismen möter motstånd

2010-09-29 19:35:33
Talkörerna från det 2 000 personer starka demonstrationståget ekade längs Lunds gator. Sverigedemokraternas valframgångar och inträde till riksdagen har utlöst en antirasistisk kampvåg som sveper över landet.

Efter att många tusen antirasister spontant samlat till demonstrationer runtom i hela landet, mobiliserade en handfull studenter till en massiv demonstration på torsdagen (den 23 september) i Lund. En av initiativtagarna och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Malmö/Lund, Sten Axelsson Fisk, berättar att man nästan uteslutande kallat till demonstrationen via Facebook.
– Det är uppenbart att det finns ett starkt motstånd och kampvilja emot rasism i Lund, då uppslutning­en trots en begränsad informationsspridning var imponerande.
Under demonstrationen lades grunden för ett nytt antirasistiskt nätverk där alla lundabor som vill vara med och kämpa kan delta. 120 ­e-postadresser samlades in för framtida mobiliseringar till möten och demonstrationer.

I lördags var det Sundsvalls tur. Trots regn och vind samlades runt 600 människor på Olof Palmes torg för att visa sitt i kampen mot rasism.
Initiativet togs av studenter på Mittuniversitetet från olika politiska läger. Manifestationen som samlade deltagare ända från Sollefteå blev en viktig antirasistisk markering i stan.
På Trollhättans gator hördes talkö­rer som ”Inga rasister på våra gator” och ”Den som flyr har inget val, ing­en människa är illegal” i lördags (den 25 september) när en demonstration samlade ett femtiotal deltagare.
Demonstrationen anordnades av det nystartade nätverket Trollhättan Mot Rasism. Tal hölls av Dalal el Forhk (SSU), Victor Shotton (SUF) och Patrik Berg (RS).
Patrik Berg berättade bland annat om hur SD-sympatisörer attackerade och misshandlade RS-medlemmar i samband med första maj i Uddevalla.

Samma dag demonstrerade 500 personer i centrala Borås mot rasism och främlingsfientlighet i protest mot Sverigedemokraterna.
Senare under lördagen samlades 150 personer och demonstrerade i Kinna mot rasism. Initiativtagare var Sara Ehrund Boss medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.
500 personer demonstrerade även mot nazism i Grästorp där nazistiska Svenskarnas parti tog ett mandat. Budskapet var tydligt: ”Vi kan inte tiga ihjäl nazismen”.
På söndagen fortsatte protesterna när över 1 000 antirasister tågade i Göteborg, mot SD-rasismen. Arrangörernas paroll var ”Mångfald mot främlingsfientlighet”. Rättvisepartiet Socialisternas livliga block av demonstrationståget skanderade högljutt ”Svarta och vita tillsammans mot de rika” och ”Vad ska vi göra – krossa rasismen!”

I måndags samlades på nytt 500 antirasister i Stockholm, talade gjorde bland annat Arne Johansson för Septemberalliansen och Mattias Bernhardsson för RS.
Samtidigt med demonstrationen i Stockholm samlades uppemot 100 personer på Medborgarplatsen i Bod­en i måndags för att protestera mot SD, som tagit ett mandat i kommunfullmäktige i Boden.
– Vi demonstrerar för att visa vårt missnöje med att ett rasistiskt högerparti med grunder i nazismen blivit invalt i Bodens kommunfullmäktige, sade Sara Lindelöf från RS.

För att krossa rasismen krävs att man attackerar det som är grogrund­en för rasism – nedskärningar, attack-er på sjuka och arbetslösa och ökade klassklyftor. Kampen mot rasismen måste vara ett med kampen mot högerpolitiken och allas rätt till utbildning, sjukvård, arbe­te och bostad. Den antirasistiska kampen är därmed en kamp mot alla nedskärningar, oavsett vilka politiker som dirigerar dem.

Offensivs lokalredaktioner landet runt

RS Eskilstuna startar antirasistisk kampanj

Vill du:
  • hjälpa till i kampanjen?
  • köpa vårt antirasistiska material?
  • vara med på vår studiecirkel?
Kontakta oss via: rseskilstuna@gmail.com

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!