Seger för antirasisterna – fiasko för ND i Göteborg

2012-09-21 09:36:58


Bara sex stycken nazister deltog på Nationaldemokraternas torgmöte i Göteborg den 15 september, medan över 300 antirasister var där för att protestera mot dem.

Över 300 antirasister överröstade nazistiska Nationaldemokraterna (ND) när de försökte hålla torgmöte i Göteborg lördag den 15 september.

Nazisternas tal isolerades av ­talkörer som ”Inga gator, inga torg, åt ­nazister i Göteborg” och ”Inga rasister på våra gator”.
Att de sex tillresta nazisterna kunde ha sitt torgmöte, kan de tacka den massiva polisinsatsen på 100 poliser, med hundar och till häst som stod till nazisternas förfogande.
Redan under tisdagen (den 11 september) fick vi reda på att ND tänkte hålla torgmötesturné i Västsverige, däribland i Göteborg. Därför  utlystes snabbt en motdemonstration.

Av rädsla för de antirasistiska protesterna valde ND och polisen under torsdagskvällen att ändra tid och plats för nazisternas torgmöte. Detta för att  försöka förvirra antirasisterna och  minska antalet motdemonstranter.
Polisen var också rädd att hela Brunnsparken skulle blockeras, vilket skett tidigare och att demonstrationen på så sätt inte bara skulle stoppa nazisterna utan även lamslå trafiken.
Göteborg har en stolt ­antirasistisk tradition och dagen blev en klar ­seger åt antirasisterna. De sex nazisterna fick lämna Göteborg med svansen mellan benen.

Nazisterna har inte kunnat demonstrera i Göteborg sedan 2004 då ND stoppades av en massiv blockad.
Att nazister inte kunnat demonstrera i Göteborg har demoraliserat dem. Därför är idag Göteborg fritt från nazistiska organisationer, vilket har minskat det nazistiska våldet i staden. Detta visar på vikten av en levande antirasistisk motståndsrörelse.
RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!