Seger för arbetarkampen på Västpapua

2007-08-30 15:50:15
Senaste året har vi sett en våg av kamp mot internationella gruvbolag. I april kämpade organiserade gruvarbetare på Västpapua och vann en hundraprocentig löneökning. Detta är en historisk händelse, då det är första gången som arbetare organiserat sig och drivit en så här stor masskamp på Västpapua.

Gruvbolaget Freeport McMorans gruva på Västpapua är världens största guldgruva och världens näst största koppargruva.
Freeport hade ett nära samarbete med Suhartodiktaturen på 1970- och 80-talet. Idag är gruvan Indonesiens största skattebetalare. Gruvan har även varit kontroversiell p g a den stora miljöförstöring den orsakar.

Löner och inflytande

Uppgörelsen efter strejken innebär en ökning av lönerna för de sämst betalda.
Tongoi Papua, som är en av organisationerna som organiserat kampen, hade från början fört fram krav på ännu högre löner, bättre pensioner, bättre inflytande för arbetarna och en ökning av andelen anställda papuaner. Av dagens 9 000 anställda gruvarbetare är bara 3 000 papuaner.
Medan 6 000 gruvarbetare gick ut i strejk organiserade Tongoi Papua protester i områdets centrum, Timika.
Hundratals samlades också för att delta i löneförhandlingarna. De möttes av tiotals pansarbilar samt hundratals beväpnade poliser och militärer.
Penima Karma, som är sekreterare för Tongoi Papua, berättade för Reuters: ”Detta var en överraskning för oss. Det är som ett krig.”
Förhandlingarna gick trögt. Arbetarna krävde bl a en telefonkonferens med företagets högsta ledning i New Orleans i USA, vilket de inte fick genomföra.
Trots den massiva militära närvaron röstade arbetarna för strejk.

Fyra dagars strejk

Efter fyra dagars strejk gick gruvbolaget med på att höja lönen från 1,5 miljoner rupiah (ca 1 100 kronor) i månaden till 3,1 miljoner rupiah (ca 2 300 kronor). Arbetarna hade från början drivit kravet på 3,6 miljoner rupiah (ca 2 600 kronor). Företaget gick också med på att byta ut ett antal chefer som arbetarna varit missnöjda med.

”Vi är nöjda”

Frans Pigome från organisationen Tongoi Papua berättar för tidningen Times:
”Vi är nöjda… Detta är en spektakulär löneökning. De hade kunnat höja lönerna för flera år sedan men de har bara tänkt på sin egen profit.”
Vi har senaste året sett kamp från gruvarbetare internationellt.
I mars strejkade zambiska gruvarbetare och vann en 20-procentig löneökning.
Världens största koppargruva i Chile stoppades av en strejk i en månad förra året. I mars var det strejk vid Inco nickelgruva i Kanada. För några månader sedan ägde en stor protest rum i en nickelgruva på Nya Kaledonien (en ögrupp i sydvästra Stilla Havet).

Per Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!