Seger för Kshama Sawant i primärvalet

2015-08-05 10:59:05


Kshama Sawant vann 49,9 procent av rösterna i primärvalet i Seattle.

En uppeldad folksamling på över 200 anhängare till Socialist Alternatives (Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation i USA) stadsfullmäktigeledamot i Seattle, Kshama Sawant, samlades i Melrose Market Studios i området Capitol Hill i Seattle igår kväll (den 4 augusti) för att höra resultatet från primärvalet till stadsfullmäktige i Seattle.

 

Tusentals fler runtomkring Seattle och landet väntade spänt på utfallet kring det första skedet i den viktigaste valstriden för USA:s vänster under år 2015: Att behålla fullmäktigeplatsen som Kshama Sawant vann år 2013 – den första verkliga socialisten vald till fullmäktige i en storstad i USA på årtionden. Ett enormt jubel utbröt när det framkom att Kshama hade fått 49,9 procent av rösterna, hela 15 procentenheter fler än tvåan, Pamela Banks. Totalt ställde fem kandidater upp i primärvalet.

 

Valresultatet är en bekräftelse på stödet bland vanligt folk i Seattle för Kshamas arbete i fullmäktige de senaste 19 månaderna. Kanske det mest viktiga är den avgörande rollen hon spelade i att 15 dollar i timmen i minimilön infördes i Seattle, den första höjningen till 15 dollar i en storstad. Hon använde sin position i fullmäktige för att hjälpa till att bygga en gräsrotsrörelse med stöd från fackföreningarna vid namn 15 Now, som nu har spridits till städer runtom i hela landet.

 

Kshama har fortsatt leda en rad andra strider och är nu i ledningen i kampen för hyreskontroll och för bygget av högkvalitativa offentliga bostäder för att råda bot på den massiva bostadskrisen och att folk inte har råd med boende. Hon har samlat tusentals till stormöten, och den politiska skiftningen till vänster har skapats av att Kshama har varit en röst i fullmäktige för arbetarnas kamp. Som hon sade i sitt tal igår kväll: ”När vi kämpar, vinner vi!”.

 

Det utmärkta valresultatet för Kshama Sawant kom i en utmanande primärvalsmiljö där valdeltagandet tenderar att vara såväl äldre som mer förmögna än i kommunvalen. Storföretagen har i en allt ökande takt öst pengar över de andra kandidaternas valkampanjer, särskilt Pamela Banks valkampanj. De vill få ett slut på ”experimentet i Seattle”, vilket skulle kunna bli ett ”dåligt exempel” för andra städer.

 

Etablissemanget och dess media har slitit för att utmåla Kshama Sawant som ”splittrande”. I verkligheten har hon öppnat upp portarna till hennes kontor och lämnat dem vidöppna för arbetarklassens kampanjer, hbtq-personers kamp mot det ökade våldet, invandrare och andras kamp mot hotet om en 400-procentig höjning av hyran i låginkomstbostäder samt Black Lives Matter-rörelsen. Som Kshama sade i talet igår kväll: ”Vad som verkligen splittrar är ojämlikheten”. Det verkar som att flera i District 3 (Kshama Sawants valkrets) håller med.

 

Kshamas röstetal väntas öka de kommande dagarna då poströsterna ska räknas. Valresultatet reflekterar den massiva valkampanjen där över 600 volontärer har knackat på 30 000 dörrar och samlat in otroliga 265 000 USA-dollar (cirka 2 300 000 kronor) – där inte en penny har kommit från storföretagen.

 

Det är tydligt att resultatet ger Kshama Sawant en utmärkt plattform när vi går mot kommunalvalen. Men det finns inget utrymme för självgodhet. Storföretagen kommer högst troligen att trappa upp attackerna mot Kshama Sawant och ösa hundratusentals USA-dollar i valkampanjen mot henne, inklusive för att kunna få fram negativa reklamkampanjer mot henne.

 

Det kan verka otroligt att så mycket företagspengar skulle flöda in i ett enda kommunalvalsrace, men storföretagen vet vad som står på spel. De ser den enorma entusiasmen som kampanjen för presidentkandidaten Bernie Sanders har skapat, som förespråkar 15 dollar i minimilön över hela landet och som uppmanar till en ”politisk revolution” mot miljardärerna.

 

Det pågår en radikalisering i USA. Kshamas kamp för att bli återvald är en kamp för alla progressiva över hela landet.


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!