Seger för polska gruvarbetare

2008-02-20 12:21:11
Gruvarbetarna i Budryk, Polen, har fått igenom en tioprocentig löneökning, bara aningen lägre än vad de från början krävde. Utan strejken hade gruvarbetarna inte fått se ett enda öre av de pengarna.

Alla statliga och privata media mobiliserades mot Budrykgruvans arbetare, likaväl som de ruttna fackföreningarna Solidaritet och ZGG. En PR-firma hyrdes in för att baktala de strejkande. Ledare för fackförbundet Solidaritet och polska ATTAC uppmanade regeringen att använda våld för att få slut på ockupationen av gruvan. Vice premiärministern, Pawlak, gick ut mot gruvarbetarna, vilket tydligt visade vilka han och hans regering tjänar.

Löneökning och fasta jobb

Trots detta garanteras nu gruvarbetarna en löneökning. Dessutom får gruvarbetare på korttidskontrakt fast anställning. Detta är en stor seger, inte bara för arbetsstyrkan i Budrykkolgruvan utan för alla arbetare.
Det skulle emellertid inte ha blivit någon seger om det inte hade varit för den järnhårda beslutsamheten hos två fackföreningar: den fria fackföreningen Augusti 80 och Kadra.
Det rådde en ständig fara för repression och våld för att få slut på strejken. Ett smakprov på detta erhölls på julafton, då en privat säkerhetsfirma försökte krossa strejken. Något den misslyckades med. Vilket också strejkbrytarna som organiserades av Solidaritet och ZGG gjorde.

Mediahets

Media försökte övertyga folk om att de strejkande i Budryk var fiender till gruvarbetare från andra gruvor. En sympatiskt inställd TV-journalist som gick ner i gruvan och intervjuade de strejkande blev omedelbart åtalad av den allmänna åklagaren för att ha riskerat livet på folk!
De strejkande var dock inte isolerade. Enligt opinionsundersökningar stödde 69 procent strejken. Arbetsstyrkan i Budryk erhöll solidaritet från Warszawas spårvagns- och bussförare, sjuksköterskor, arbetarna på Cegielskifabriken i Poznan, polymersystemfabriken i Czestochowa, postanställda, fiskare, likaväl som från fackföreningar i Polen och andra länder, inklusive från svenska gruvarbetare och CWI:s svenska kommunfullmäktigeledamöter.
Den internationella kampanjen var den största i Polen sedan 1989. Andra gruvarbetare som är medlemmar i Augusti 80 tog med sig mat, filtar och drycker till de strejkande gruvarbetarna varje dag. Slutligen tog sig gruvarbetarnas fruar och flickvänner till Warszawa och krävde ett möte med vice premiärministern Pawlak. Hans vägran att träffa dem kommer för alltid att svärta ner honom som en fegis och bossarnas tjänare.
Det var Augusti 80 och Kadra i Budryk som vann denna seger och visade på vilken enorm styrka arbetarna har om de inte ger efter och låter sig splittras.
Detta är emellertid bara början. Häxjakten mot Budryk organiserades för att bossarna inte ville att Budryk skulle tjäna som ett exempel för andra arbetare. De ville inte att gruvarbetare från andra gruvor, likaväl som sjuksköterskor, järnvägsarbetare och stålverksarbetare, skulle se hur effektivt strejkvapnet kan vara.
En våg av lönekrav sveper nu fram över Polen. Under gruvstrejken började ett ökande antal protester bryta ut – nu kommer de att bli fler. Gruvstrejken visar att det är möjligt för arbetare att vinna, även i den besvärligaste av situationer.
Kampen fortsätter!
Florian Nowicki och
Wojcieh Orowieck

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!