Seger i Belfast: Varvet och jobben räddas

De kämpande varvsarbetarna i Belfast vann (Foto: Socialist Party Ireland).

av Offensiv

”Harland & Wolff-arbetarna i Belfast har vunnit! Efter nio veckors ockupation har varvet köpts upp. Jobben, lönerna, villkoren och varvet är nu skyddade. Jag vill uppmärksamma den otroliga solidariteten från alla CWI:s sektioner – tack alla ni, och framåt för arbetarkampen!” 

Det skriver Suzan Fitzgerald, medlem i Socialist Party (CWI i Nordirland) och regional organisatör för facket Unite som har spelat en nyckelroll i kampen, i en kommentar till CWI:s sektioner.

Socialist Party i Nordirland skriver i en kommentar att:
”En enorm seger – vilket är resultatet av arbetarnas beslutsamhet att rädda jobben och förmågorna för framtiden, som höll uppe trycket och förhindrade att varvet lades ner. De fick solidaritet från arbetare på alla dessa öar och längre bort, vilket utan tvekan spelade en viktig roll.
Även om det inte skedde var det väldigt viktigt att kravet på förstatligande av varvet restes av arbetarna och deras fack. Demokratiskt offentligt ägande skulle ha varit det bästa sättet att långsiktigt säkra varvets framtid och garantera att arbetarnas färdigheter används för samhällets bästa. Faktumet att Ferguson Marine förstatligas i Skottland visar att detta inte var något fantasiförslag. Kampen har inneburit en viktig markering.

Solidaritet och grattis till Harland & Wolffs arbetare och till alla som har stöttat dem. Nu måste vi ställa oss bakom de 1 200 arbetare som hotas av att avskedas på Wrightbus [ett bolag som bygger bussar] i Bellymena. Förstatliga Wrightbus för att rädda jobben och förmågorna!”