Seger i hamnarna

2012-10-05 21:54:07
I fredags eftermiddag den 28 september stod det klart att Transport och Hamnarbetarförbundet (HF) gick segrande ur avtalskonflikten efter att Sveriges Hamnar accepterat Transports lönekrav.

Blockaden av övertid, nyanställning­ar, inhyrning och mertidsarbete som inleddes midnatt den 27 september fick snabbt önskad effekt. Transport tackade på tisdagen nej till ett provokativt lågt lönebud från medlarna efter att arbetsgivarna hade retirerat på frågan om inskränkningar i fackens inflytande över arbetstidsförläggningen. Arbetsgivarnas bud var på 765 kronor över 14 månader, Transports bud sträcker sig över 12 månader, men motsvarar 903 kronor på 14 månader.

När Offensiv på torsdagen den 27 september pratade med företrädare för både Transport och Hamnarbetarförbundet förutsåg man att det skulle hetta till först under eller efter helgen, men arbetsgivarna vågade inte utmana de enade fackföre­ningarna. En längre konflikt skulle bli kostsam för Sveriges hamnar som snabbt tvingades krypa till korset och helt acceptera fackens krav.
– De tog kontakt med oss i eftermiddags och ville skriva ett avtal med de nivåer vi hade begärt, alltså 774 kronor per månad i tolv månader. Det är precis vad vi har begärt, säger Transports ordförande Lars Lindgren till TT den 28 september.
Segern för Transport och HF visar tydligt på vad som kan uppnås om facken rustar för strid och använder den kollektiva styrka som arbetarna besitter.

Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!