Seger i Haninge: RS tar två mandat

2006-09-20 14:31:37
– Ett spektakulärt resultat! Det kan inte beskrivas på något annat sätt, säger Mattias Bernhardsson, en av två nyvalda kommunfullmäktigeledamöter för Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Haninge.

Partiets röstantal har mer än femdubblats från förra valet, från 232 röster (0.6 procent) till preliminära 1 216 (3 procent). Det ger två mandat till RS – lika många som miljöpartiet och centerpartiet. Vänsterpartiet tog fyra mandat i Haninge.

10 procent i Jordbro

– Vi har sagt att det behövs ett låglöneuppror! Nu lanserar vi en kampanj för minimilön på 17 000 kronor i månaden i kommunen med en lönetrappa till 22 000, säger Mattias.
RS blev tredje största parti i Jordbro med fler röster än vänsterpartiet.
Trots en enorm mobilisering i den invandrartäta förorten från socialdemokraternas sida med motivering att det var ”enda sättet att stoppa borgarna” så röstade 10,6 procent av jordbroborna på RS. Socialdemokraterna däremot tappade var tionde väljare i Jordbro jämfört med valet 2002.
Största förlorare var dock vänsterpartiet som nästan halverades i Jordbro från 413 röster i kommunvalet 2002 till 245 idag (dvs färre än RS 282 röster).

Större än c, mp och kd

Rättvisepartiet Socialisterna hade stora framgångar även i Brandbergen. Med 5,9 procent av rösterna blev RS femte största parti i Brandbergen, större än mp, kd, c och sverigedemokraterna (sd).
I Vallaområdet i Handen fick RS 4,5 procent och även där fler röster än mp, kd, c och sd.
Valresultatet i Haninge visar suget efter ett kämpande socialistiskt alternativ.

Socialistiskt alternativ

En av de absolut viktigaste lärdomarna är också hur RS många kampanjer de senaste åren lyckats begränsa rasistiska sd:s möjligheter. Medan sd mer än fyrdubblade antalet kommunala mandat i hela Sverige och tyvärr vunnit tiotusentals nya väljare i till exempel Skåne blev det ingen framgång alls i Haninge. Detta trots åtta års närvaro av rasistiska politiker i kommunfullmäktige – Haninge var ju en gång i tiden juvelen i kronan i sd:s kommunpolitiska uppställning.

Ingen framgång för sd

I valet 1998 vann sd två kommunfullmäktigeplatser i Haninge – en fjärdedel av alla sina mandat i Sverige. Framgången i Haninge fick stor uppmärksamhet i media. Men idag, trots att sd återtagit de två mandat i Haninge man förlorat till utbrytargruppen nationaldemokraterna (efter att nd kollapsat i Haninge), så fick sd bara 46 röster fler än i debuten 1998 – 1 287 nu mot 1 241 då – en procentuell minskning.
Faktum återstår att de etablerade partierna inte kunnat eller velat driva någon motkampanj mot rasistpartierna i Haninge. Med en demonstration i centrala Haninge fyra dagar innan valet och fyra olika flygblad som varnade för rasistisk splittring och vikten av gemensam kamp mot orättvisorna, har RS som enda parti öppet konfronterat rasistpartierna.
Slutsatsen är uppenbar: ett kämpande socialistiskt arbetaralternativ kan slå tillbaka rasisternas valframgångar.
Laurence Coates

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!