Sekos avtalsrörelse: ”Vi är taggade”

2016-03-02 11:35:03

foto: Sebastian Olsson
– Jag tror det blir konflikt, säger vice ordförande för Seko Stockholm Gunnar Westin.

– Vi står inför en på många sätt avgörande avtalsrörelse. Jag tror det blir konflikt. Det säger Gunnar Westin, brevbärare och vice ordförande i Seko Stockholm, i en intervju med Offensiv.

Seko ingår i 6F – de fem LO-förbunden Byggnads, Målarna, Elektrikerna, Seko och Fastighets – som inför årets avtalsrörelse har en egen samordning. I förra veckan anslöt sig också Musikerförbundet till 6F:s krav.

– Bakgrunden är att LO-samordningen sprack. Enligt min bedömning värderade IF Metall sin allians med andra industrifack och arbetsgivarparten framför att agera mer gemensamt med resten av LO. Framförallt sprack det för att IF Metall vände sig mot en allmän låglönesatsning, säger Gunnar Westin. 

– För att köra den linjen har IF Metall knutit till sig Kommunal, ett av de förbund som har förlorat mest under tidigare avtalsrörelser, genom att stödja Kommunals krav på mer till undersköterskorna.

IF Metall och industrifacken kräver 2,8 procents löneökning, minst 450 kronor. 6F-fackens krav är 3,2 procent eller minst 800 kronor.

– Det intressanta nu blir vad 6F:s nya samordning kan innebära. Personligen anser jag att det fortfarande är en avtalsrörelse som drivs enligt centraliserade byråkratiska principer, där konflikträtten är centraliserad. Det finns ett demokratiskt underskott när det gäller att formulera krav och besluta om avtal, menar Gunnar Westin.

– Men det viktiga med 6F är den gemensamma plattformen. Förbunden har gemensamma konfliktkommittéer och ska dela på strejkkostnader. De ska vara överens om att skriva, det vill säga en mer jämlik samordning än med IF Metall.  

Hur förbereder sig Seko?

– I avdelningen bildar vi nu en aktivistgrupp för att öka vår slagstyrka. Vid varsel kallar vi in alla förtroendevalda. Maskineriet för en konfliktorganisation om det blir strejk finns redan och vi är taggade.

Vad säger du om arbetsgivarna?

– De är mer aggressiva än vanligt. Almega är alltid extrema, och står för nollbud och att allt ska göras upp lokalt. Även de andra arbetsgivarna – Teknikföretagen och SKL – går hårdare fram.

Har 6F särskilda krav mot tillfälliga anställningar?

– Ja. Det är ett prioriterat krav, exempelvis för de som arbetar i telebutiker som har sms-anställningar. Det finns ett särskilt krav på att kolla hur mycket mertid de som har deltidstjänster arbetar. Att den som har en 50-procentstjänst, men i praktiken arbetar 80-90 procent, ska få sin anställningsgrad uppräknad till genomsnittlig mertid. 

– Arbetsgivarna är emot, eftersom de nu kommer undan med att inte betala för semester, sjuklön med mera.

Tror du att det blir konflikt?

– Ja, jag tror det, eftersom det är ett så uppskruvat tonläge från arbetsgivarna. Men också för att både 6F och Kommunal behöver leverera. Även IF Metall och GS-Facket har relativt offensiva anspråk. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!