”Situationen är helt oacceptabel” – CWI Österrike om flyktingdramat

2015-09-16 11:59:50


– Människor tvingas sova på marken. Barn föds utomhus, utan tillgång till sjukvård. Minderåriga ensamkommande flyktingar tvingas klara sig helt själva under flera dagar. Ibland har det till och med rått brist på mat, berättar Sonja Grusch.

Vad är regeringens ansvar i flyktingdramat i Österrike? Och hur har den stora solidaritetsrörelsen i Österrike påverkat medvetenheten? Sozialistische Alternative (CWI Tyskland) har pratat med Sonja Grusch från Sozialistische LinksPartei (CWI Österrike).

Hur ser situationen ut för flyktingar i Österrike och vad gör staten och regeringen?
– Situationen är katastrofal. Sedan månader tillbaka är asylmottagningen i Traiskirchen fullständigt överfylld. Människor tvingas sova på marken. Barn föds utomhus, utan tillgång till sjukvård. Minderåriga ensamkommande flyktingar tvingas klara sig helt själva under flera dagar. Ibland har det till och med rått brist på mat. Situationen är helt oacceptabel, särskilt med tanke på att Österrike är ett av världens rikaste länder. 

– Men låt mig klarlägga en sak: Det gick att förutse att det skulle komma många flyktingar. Det är känt sedan länge hur läget är i Syrien, Libyen, Irak med flera länder. Regeringen har medvetet låtit bli att agera. Regeringen vill ha bilder av överfyllda läger. Det passar in i deras rasistiska propaganda om att ”Båten är full”. Men det slog tillbaka. 

– Viljan att hjälpa till, medkänslan och solidariteten bland vanliga människor är enorm. Många har erbjudit lägenheter eller rum till flyktingar. Tusentals har åkt till flyktinglägren och nu också till järnvägsstationerna med mat, hygienartiklar med mera. Tiotusentals demonstrerade i olika städer den 31 augusti. Det är inte partierna, inte politikerna, som kommer med hjälp. Det är arbetare, elever, arbetslösa, pensionärer – människor som själva inte har så stora tillgångar.

Är det sant att polisen till och med stoppade personer som kom med hjälp i Traiskirchen?
– I Traiskirchen har inrikesministeriet lämnat över ansvaret för anläggningen till den privata firman ORS. Det finns många vittnesmål om ett rasistiskt beteende. Ibland stoppades journalister eller privatpersoner som kom med hjälp. Det hände till och med att Läkare utan gränser hindrades från att komma in i lägret. Nu har det också kommit rapporter om att objektiven på flyktingars mobilkameror har skrapats sönder för att förhindra att de skulle dokumentera de oacceptabla förhållandena.

– Det finns också uppgifter om att Caritas (katolsk hjälporganisation) med hjälp av polisen försökt att hindra människor som velat hjälpa flyktingarna vid Wiens Westbahnhof. Organisationer som står regeringen nära, som Caritas, har en extrem förmyndarinställning gentemot flyktingarna, och tydligen uppskattar de inte att människor vill engagera sig.

– Självklart måste hjälpen samordnas och koordineras. Men det kan också ske inom ramen för demokratiska strukturer, där flyktingarna görs delaktiga. När det hela sköts uppifrån har syftet också varit att avpolitisera frågan. Människor ska inte ställa frågan vad som egentligen är orsaken till att människor tvingas fly, eller varför regeringen spenderat miljarder för att rädda bankerna, samtidigt som den påstår att det inte finns pengar för att ta hand om några tusen flyktingar.

Vad har reaktionerna varit på att flyktingar dog i lastutrymmet till en långtradare, vilket blev känt för någon vecka sedan?
– Stämningen har redan förändrats under de senaste veckorna. Bilderna från Traiskirchen har orsakat upprörda känslor. På det kom nyheten att 71 flyktingar, däribland fyra barn, hade omkommit ombord på en långtradare. Inrikesministern försöker förstås lägga ansvaret på flyktingsmugglarna. Men på demonstrationerna som genomfördes efter denna händelse var det tydligt att det är Fort Europa, som den österrikiska regeringen är med och bygger, som är orsaken till dödsfallen.

Vilka uttryck tar sig solidariteten och protesterna och vilka krav ställer SLP (CWI Österrike)?
– Demonstrationen i Wien den 31 augusti var jättestor. Fler än 20 000 människor deltog. Det var bara synd att det nästan inte togs upp några förslag på vad människor kan göra. Vad de kan göra för att hjälpa flyktingarna och, framförallt, vad som kan göras för att fortsätta protesterna med krav på en human flyktingpolitik. 

– SLP har länge varit aktiva mot utvisningar och mot de rasistiska utlännings- och asyllagarna. Det är viktigt att visa det ansvar som österrikiska politiker och näringslivet har för flyktingströmmen. Islamiska staten (IS) använder även vapen från Österrike. Olje- och gasföretaget OMV äger sedan år 2010 den största olje- och gaskoncernen i Turkiet – Petrol Ofisi. Det är känt att IS säljer olja till firmor i väst via Turkiet. 

– Det är också viktigt att hela tiden visa att det inte finns någon motsättning mellan att hjälpa flyktingar och att det ska finnas pengar för samhällsservice och bostäder. De mer än 100 000 miljonärerna i Österrike – de har råd att betala för både en mänsklig behandling av flyktingar och för utbildning, arbeten och sjukvård för alla. Vi kräver ”Låt flyktingarna stanna – ta pengarna från miljonärerna”, för att visa detta samband.

– Detta leder naturligtvis till diskussioner, men egentligen är det allt fler människor som ser att det är kapitalismen som skapar orsakerna till att människor tvingas fly och att det därför behövs mer genomgripande förändringar utöver den omedelbara hjälpen till flyktingarna – ett samhälle där människor och inte profiterna står i centrum. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!