”Situationen för ungdomar blir på många sätt sämre”

2012-03-14 11:38:39
Situationen för unga i Norrbotten blir på många sätt sämre.

År 2011 hade Norrbotten en befolkning på 248 382 personer, vilket är en minskning med 6 351 personer på de senaste 10 åren. Många av de som väljer att lämna länet är unga. Fler kvinnor än män flyttar från länet.
I Luleå hotas en av fritidsgårdarna på Porsön och Björkskatan av nedläggning. En del orter saknar helt fritidsgård.
För hbt-ungdomar finns det
i dagsläget ingen mötesplats, även om det förhoppningsvis kan komma igång när RFSL har startat aktiviteter i Luleå.
Hbt-kampen går framåt – men från en väldigt låg nivå. År 2008 hölls Piteå Winter Pride för första gången och till sommaren kommer även Luleå Pride att hållas i mitten av juni. Förutom de två festivalerna är den enda hbt-mötesplatsen i länet nattklubben Make Out, som har en ålders­gräns på 18 år.
Trots att ungdomsarbetslösheten har minskat är fortfarande 22,4 procent av de i åldrarna 18-24 år arbetslösa, mot 17,8 procent i riket.
För att få Norrbotten till ett mer attraktivt län är det inte ­dyra lyxlägenheter som behövs utan det som krävs för att locka mer folk till norr är både bra vård och bra skola, vilket är två av de områdena som det skärs ner mest i.
Något som samtidigt skulle skapa nya välbehövliga jobb. För att länet ska bli bättre för hbt-ungdomar bör även speciella fritidsgårdar för hbt-personer byggas upp, likt Embla i Stockholm. Mer pengar borde satsas på grundskola såväl som på gymnasieskolorna.
Att bara ha en lärare på upp till 30 elever är inte hållbart och speciellt inte i de ämnen som kräver bra förklaring och mycket hjälp från lärarnas sida som matte och naturkunskap.
Marcus Lövgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!