Sjöbefälen fortsätter strida

2016-04-27 12:01:25

foto: Elin Gauffin
– Vi kommer aldrig att backa i våra nyckelfrågor, säger skepparna samtidigt som Almega fortsätter med sitt strejkbryteri.

Sjöbefälen är det enda facket som fortfarande är ute i strejk, som nu är inne på sin tredje vecka av kamp.

Per Hammarkvist har suttit i förhandlingarna mellan Almega och Sjöbefälsföreningen hela helgen.
– Det är låst. Vi kommer aldrig att backa på våra nyckelfrågor, som är att behålla tarifflönerna och att få antingen ett nytt branschavtal eller behålla de tre avtalen som de ser ut idag. Det här är också Almegas nyckelfrågor (mot tarifflöner och branschavtal), så där står vi helt mot varandra. Vi har råd att strejka så länge det behövs.
– Vi misstänker att redarna har gott om pengar. De investerar i bussar, nya fartyg och allt möjligt. Det här handlar om att de långsiktigt vill sänka lönerna i branschen. Nu har Almega till och med kommit med argumentet att det dyraste avtalet inte existerar.

Den 26 april träder strejk­varslet mot underentreprenörerna i kraft, som var till för att stoppa strejkbryteriet. Men strejken bryts fortfarande av Strömma som beordrar ut sina entreprenörer. Almega menar att det är okej så länge som de som kör är oorganiserade eller ägare. De struntar alltså helt i att fartygen som används är satta i blockad. Nya skärgårdsrederiet TRSM:s båtar står däremot still.
Sjöbefälen är upprörda över strejkbryteriet, men tror att redarna inte klarar sig så mycket längre. Till valborg vill många ut i skärgården. Nästa vecka startar en tätare turtabell som de inte kommer klara av att täcka upp själva och med strejkbrytare.
Handelsanställdas förbund har just visat den solidaritet som alla borde visa. De skulle åka med en chartrad båt till Drottningholm med seniorer och internationella gäster. De hade ringt innan för att dubbelkolla att fartyget inte var uttaget i strejk vilket Strömma förnekade. Självklart vände fackförbundet när det såg Sjöbelfälens strejkvaktskedjor.
– Det blev vi mycket glada för, berättar sjöbefälet Agneta.

– Var är alla politiker? De som tyckte att upphandling av skärgårdstrafiken var en sådan jättebra idé, varför har de inte besökt oss en enda gång under två veckors strejk? En sådan här verksamhet borde drivas av en huvudman precis som skolor, bussar och sjukvård borde. Inget blir billigare av att det är flera företag som slåss om kontrakten, säger skepparen Göran Malmbrink och fortsätter:
– Det ska inte gå att tjäna pengar på kollektivtrafiken anser jag. Upphandlingssystemet förstör allting. Vi har haft det bra förut, men vi har precis fått en ny arbetsgivare och så blir det den här konflikten.
Jesper Werle, som Offensiv intervjuade i förra veckan, berättar att sjöbefälsföreningen Röda Lanternan var med och demonstrerade och hade talare på den stora demonstrationen mot bygget av det nya Nobelmuseet på Blaiseholmen i Stockholm den 25 april.
Tyvärr röstades bygget ändå igenom i stadsfullmäktige. Jesper hänvisar till en artikel av Nils Ahlberg, fil dr i Landskapsplanering med rubriken Vems kulturarv – har arbetets miljöer inget värde?:
”Det är helhetsmiljön det handlar om, att tullhuset tillsammans med kokhuset från 1832, de två teknikhistoriskt intressanta hamnmagasinen från 1910 och kajmiljön bildar en unik miljö – den enda välbevarade äldre hamnmiljön i Stockholm.”

– Politikerna säger att det ska satsas på  kollektivtrafik till sjöss. Då måste det ju få finnas infrastruktur, och det är i verkstäderna på Blasie­holmen som fartygen lagas. Det är en levande arbetande miljö som med Nobelhuset inte får finnas här, avslutar Jesper Werle, som dock har mer planer på gång då nästa demonstration blir på första maj.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!