Sjuka tvingas till Arbetsförmedlingen

2010-01-14 14:22:00
Med årsskiftet förverkligades regeringens nyårslöften till ”fattig och rik”. För de flesta som har varit sjukskrivna i sex månader eller mer sluta­de sjukpenningen komma. De har blivit ”utförsäkrade” och deras arbetsförmåga ska nu prövas mot hela arbetsmarknaden.

Långtidssjuka ska skriva in sig på Arbetsförmedlingen som arbetssökande och försörja sig på a-kassa eller aktivi-tetsstöd om de inte får tag på ett arbete. Ett hårt slag mot dem som har drabbats av besvärliga sjukdomar el­ler arbetsskador, då det innebär en rejäl inkomstminskning för många som redan lever på marginalen.
Samtidigt sticker regeringen, med skattesänkningar, nya pengar i fickor­na på de rika och de lyckligt lottade som har jobb.
Försäkringskassans generaldirektör Adrina Lender rapporterade i måndags att man, på grund av regeringens nya regler för sjukförsäkring­en, redan under det sista kvartalet i fjol nekade och drog in sjukpenning­en för 7 400 personer. Det är dubbelt så många jämfört med samma tid år 2008.
Men det tycks det inte ha blivit någon rusning till Arbetsförmedling­en efter årsskiftet. Signaler kom om att omställningen av sjukpenning till a-kassa eller aktivitetsstöd kunde försena första utbetalningen till i februa­ri.
Arbetsförmedlingen rapporterar därför att 10 000 av de 16 000 som hotas av utförsäkring skrev in sig på introduktionsprogram redan innan förra årets slut. De flesta av de 5 000 som inte anmält sig tror man har sökt sig tillbaka till sina gamla arbetsplatser. Andra orsaker är att de är för sju­ka eller uppgivna. 32 000 sjukskrivna beräknas ha utförsäkrats innan årets slut.

Regeringens dimridåer med vack­ra tal om arbetslinje, rehabiliteringskedjan med mera går inte hem hos folk. Den krassa verkligheten, att priset för sjukdom och smärta ska bli mer fattigdom i familjerna då den sju­ke tvingas jaga jobb som inte finns, har fått högeralliansens opinionssiffror att störtdyka och kan göra att de förlorar valet i höst.
Insändarsidorna är fulla av ilska som går ut på att ”de nya moderater­na” har avslöjat sig som de orättvisa och känslolösa egoister de alltid varit. ”Ska det bli olagligt att vara sjuk?”, frågar sig en av dem.

Socialdemokraterna aktar sig för att utlova några återställare från den stramare tolkning av rätten till sjukersättning som de själva introducerade och till exempel ledde till att försäkringskassans avslag fördubblades under år 2006. Pengarna finns för ekonomisk trygghet när du blir sjuk. Sjukskrivningssiffrorna rasar och sjukförsäkringen har gått med överskott sedan år 2002.
Den beräknas, med de nya regler­na, enligt Folksam skapa ett överskott på 48 miljarder kronor mellan åren 2009-2012.
• Riv upp försämringarna i sjukförsäkringen.

Stefan Lundqvist

 Fakta ▼

92 700 personer utförsäkras under treårsperioden 2010-2012

  • Vilka berörs av utförsäkringen?
  1. De med förlängd sjukpenning vars maximala antal dagar har tagit slut.
  2. De med tidsbegränsad sjuk- och aktivitetsersättning som når slutdatum (tidigare förtidspension).
  • Av de knappt 24 000 personer som uppbär förlängd sjukpenning är 65 procent kvinnor. 55 procent är under 50 år.
  • Av de drygt 69 000 personer som uppbär tidsbegränsad sjuk- och aktivitetsersättning är 70 procent kvinnor och 64 procent under 50 år.
  • Försäkringskassan har gjort beräkningar av hur många det är som når maximalt antal ersättningsdagar i sjukförsäkringen under 2010-2012. En stor grupp träder ut ur sjukförsäkringen redan i januari 2010.
    Ungefär 14 000 personer med förlängd sjukpenning utförsäkras då. Därtill kommer cirka 2 000 personer med tidsbegränsad sjukersättning. Under år 2010 riskerar 54 000 att bli utförsäkrade.
  • Totalt handlar det om ca 92 700 personer under perioden 2010-2012, som beviljats ersättning enligt hittillsvarande regler och som från och med årsskiftet kommer att börja utförsäkras.

Källor: TCO granskar. Sista steget i rehabkedjan #15/09 och ST Press

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!