Sjuksköterskestudenter i Norrbotten kräver högre ingångslön

2016-03-10 14:41:37

foto: Nicke Johansson / Luleå Tekniska Universitet
Utöver höjda löner behövs det också bättre arbetsmiljö och -villkor för landets vårdanställda.

Sextio avgångsstudenter vid sjuksköterskeprogrammet på Luleå Tekniska Universitet har gått ut med ett upprop för höjda ingångslöner.

Två av dem, Lovisa Hermansson och Henrik Bengtsson,  berättar för Norrländska Socialdemokraten (NSD) att de har skrivit ett brev till ledningen för Norrbottens läns landsting och kräver en rejäl höjning av ingångslönerna.
”Sjuksköterskor har aldrig haft någon direkt löneutveckling. Många avslutar yrkeslivet med kanske 10 000 mer i lön än ingångslönen”, skriver de. Och så tycker inte Lovisa Hermansson och Henrik Bengtsson att det ska vara. För jämförbara yrken, med tre års universitetsstudier, ser det helt annorlunda ut.
I brevet tar de upp att de kommer att utexamineras till sommaren då arbetsförhållandena är som värst inom vården.

Sjuksköterskestudenternas ingångslönekrav är minst 27 000 kronor i månaden och Vårdförbundet backar upp dem. Erica Ohlsson, ordförande för Vårdförbundet Norrbotten, tycker att det är bra att ”studenterna har börjat sätta en prislapp på sig själva”.
Sjuksköterskorna jämför ingångslönen med en lika lång universitetsutbildning; systemutvecklare, som har en kandidatexamen. De har i ingångslön på 28 000 kronor. Sjuksköterskor hos Norrbottens läns landsting (NLL) har en ingångslön på 24 599 kronor.
Studenterna jämför detta med att Umeå universitetssjukhus år 2015 erbjöd sina nyutexaminerade sjuksköterskor 26 000 kronor.
Hittills har NLL svarat att de har svårt att bemöta ett kollektivt krav och hänvisade till att diskussioner och att förhandlingar sker med de fackliga organisationerna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!