Örebro: Antirasistiskt motstånd

2016-03-10 14:41:38

foto: Natalia Medina
I Örebro är solidariteten med flyktingarna stark. Kampen mot rasism och högern kommer att fortsätta.

I Örebro län har lokal media rapporterat om en ökad nazistisk aktivitet i länet, något som även polisen har bekräftat. Samtidigt har solidariteten med flyktingarna visat sig vara stark under det senaste halvåret.

Regeringens marsch högerut har gått i rekordfart och snarare blivit ett lopp där man tävlar med Moderaterna om vem som bäst kan, som Löfven brukade uttrycka det, ”dansa efter Sverigedemokraternas pipa”. Med starka högervindar i en politiskt orolig tid, och med otydliga och irrationella politiska svar, har rasismen och nazismen fått än mer självförtroende.
Under årets första månader har Örebroregionen drabbats av propagandaaktioner från den nazistiska våldssekten Svenska motståndsrörelsen (SMR). I januari möttes två skolor samt Migrationsverkets lokaler av nazistiska avspärrningsband och i början av februari har nazistiska flygblad delats ut i brevlådor i mindre samhällen i kommunen.

Den senast rapporterade aktionen ägde rum i Gällersta, en kyrkby utanför Örebro, där SMR enligt sig själva har bildat en lokalavdelning och upprättat en så kallad ”nationalsocialistisk zon”. Boende i området har reagerat mot detta och överlag har solidariteten med flyktingarna varit stark i kommunen.
En folkrörelse för ett bra flyktingmottagande byggdes upp när höstens mottagning ökade markant. För att ta några exempel har restauranger och mataffärer engagerats i att skänka mat och ideella föreningar och privatpersoner har skänkt, och fortsätter att skänka, förnödenheter som kläder, pengar och mat till flyktingar. Idrottsföreningar och församlingar har även bidragit genom att bjuda in till aktiviteter för att integrera asylsökande och nyanlända.

Den 6 februari hölls också en manifestation för ett demokratiskt och öppet samhälle som ett svar på rasistdåden i Stockholm. Rättvisepartiet Socialisterna Örebro fanns på plats på manifestationen och har generellt sett fått ett positivt bemötande vid detta och liknande evenemang, samt vid andra tillfällen då vi har sålt tidningar och kampanjat för asylrätten.
Kampen måste fortsätta mot högerpolitiken och det är nu oerhört viktigt för oss socialister att adressera frågan om flyktingarna på rätt sätt. Högerpolitiken förstärker bilden av att det är flyktingarna som är det största hotet mot den gemensamma välfärden och tryggheten i samhället.
Istället måste strålkastarljuset riktas mot arbetslöshet, bostadsbrist och sänkta skatter som leder till nedskärningar i välfärden. Ett svar måste vara att bygga ut den offentliga sektorn.

Trelleborg blev en hårt ansatt ankomstkommun i höstas, men fick på kort tid fram över 1 000 sängar och anställde runt 250 personer på en vecka, och med frivilliga krafter löstes uppgiften. Inställningen var att ”det går – det måste gå”, och nu i efterhand kan vi säga att det gick, även om mycket arbete återstår.
Sveriges BNP-tillväxtprognos för 2016 pekar på 3,3 procent, varav en tredjedel av ökningen är beräknat som en pluseffekt av flyktingtillströmningen. Detta beräknas utifrån jobbtillfällen direkt och indirekt samt flyktingarnas egen köpkraft. Nya boenden i avflyttningskommuner stärker dessutom upp landsbygden.

Rättvisepartiet Socialisterna säger:
• Gemensam kamp för jobb, välfärd, bostad och ökade resurser till kommunerna.
• Försvara asylrätten – nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller.
• Riv Fort Europa. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!