Sjuksköterskestudenternas löneuppror når Sundsvall

2012-04-08 15:20:42


Anna Nihlén, sjuksköteskestudent från Sundsvall, kämpar för högre lön.

En av de sköterskestudenter som kämpar för 24 000 kronor i ingångslön är Anna Nihlén på Mittuniversitetet i Sundsvall. Hon berättar för Offensiv att en klasskompis till henne startade en Facebookgrupp och att det snabbt spred sig. De hade inspirerats av att frågan drevs av sköterskestudenter på många orter runt om i landet.

– När vi började tala om detta, tyckte alla att det var bra och stödde kravet. Vi vill kämpa kollektivt för att pressa arbetsgivaren.
– Vi är säkert runt ett 20-tal i klassen som helhjärtat stödjer detta och som tänker vägra att gå med på lägre löner.

Anna berättar att på Sundsvalls sjukhus har de sagt att de går med på en ingångslön på minst 22 000 kronor. Några hundralappar högre har de varit beredda att gå med på i kommunerna, både Sundsvall och Timrå.
– Vårdförbundet har gett sitt stöd till vår aktion, men initiativet kommer från oss studenter själva.
Anna berättar att det är brist på sjuksköterskor nu. De kommer att få svårt att få de vikarier som behövs så ­förhandlingsläget är bra. Vi kommer att våga stå på oss!
Även sköterskestudenten Teo Challis berättar att det finns ett starkt stöd för kampanjen:
– Hela klassen stödjer kravet och tänker kämpa för detta! Ingen i klassen tänker ta ett jobb under 24 000 kronor!

Länssjukhuset i Sundsvall har nu problem. De behöver 120 sköterskevikarier inför sommaren, men bara 60 har sökt. Landstingets förhandlingschef Harald Englund har uttalat sig i media och sagt att landstinget står fast vid max 22 000 kronor för nyutbildade sköterskor. Han menar att en löneförhöjning skulle ­kosta så mycket att det i så fall blir en politisk fråga som han inte kan bestämma över som tjänsteman.
Offensiv har också talat med Margaretha Sandström som är huvudskyddsombud för Vårdförbundet.
– Vi stödjer studenternas krav. Det är bra att de kämpar. Vi tror också att det sekundärt kommer leda till en löneutveckling för oss som har jobbat längre.
– Idag är det verkligen läge att kämpa. Det är brist på sköterskor i hela landet.
När det till exempel gäller ­stafettläkarna verkar det finnas pengar. De får 40 000 kronor i veckan!
Margaretha berättar att Vårdförbundets nuvarande avtal går ut i slutet av året och då är tanken att vi ska utvärdera det och se om vi vill förhandla igen för ett nytt.

– Om vi tittar på lönerna i hela Sverige, ligger vi i Västernorrland lågt när det gäller lönerna för sköterskor.
Hon berättar att för att lösa problemen med vikariebristen, försöker arbetsgivaren få anställ­da att skjuta semestern från den ordinarie semesterperioden.
– Vi uppmanar våra medlemmar att ta ut sina fyra veckor sammanhållen semester. Det behöver man för att hämta sig efter det krävande jobbet.
Dagen efter att intervjun gjordes meddelar Anna Nihlén att hon erbjudits 24 000 kronor i lön hos Timrå kommun!

Per Johansson
sköterska i Västernorrlands landsting

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!