Ska detta kallas demokrati?

2013-02-13 12:24:56
Den 6 februari åkte fackliga aktivister från Frankrike, Belgien och Luxemburg för att fredligt demonstrera mot Arcelor Mittals jobbslakt utanför Europaparlamentet i Strasbourg (Arcelor Mittal är världens största stålbolag). I Strasbourg möttes stålarbetarna av kravallpolis och tårgas.

Bland dem som var på väg till Strasbourg fanns många stålarbetare från belgiska Liège, där Arcelor Mittal planerar att skära bort uppemot 2 000 jobb.
Arbetarna, som åkt buss i flera timmar fick inte precis något varmt välkomnande. Vid gränsen genomsöktes bussarna av fransk polis och aktivisterna trakasserades.
Väl framme i Strasbourg möttes arbetarna av ett massivt polisuppbåd som skulle hindra dem från att komma i närheten av det parlament som påstås representera Europas medborgare.
Denna polisinsats skapade ytterligare ilska och frustration bland de tillresta aktivisterna som önskade att deras krav skulle höras inne i parlamentet.
Polisen använde tårgas för att skingra demonstranterna och ambu­lanser släpptes inte fram för att ta hand om de skadade.

GUE/NGL (Gruppen Europeiska enade vänstern/nordisk grön vänster) i Europaparlamentet protestera­de omedelbart mot polisövergreppen.
Paul Murphy, ledamot i Europaparlamentet för det irländska Socialist Party (CWI) och med i GUE/ NGL, sa till demonstranterna:
– Jag är chockad över attackerna mot stålarbetarna, som har rest långt för att försvara sina jobb.
– Det är tydligt att kampen för ståljobben nu går in i ett avgörande skede. Trojkan bedriver en politik som förgör liv och framtid. Jag stödjer förslaget om att expropiera Arce­lor Mittal tillgångar. Om banker kan förstatligas kan också Arcelor Mittal förstatligas.

Tanja Niemeier

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!