”Skamligt utvisa till Bagdad”

2007-07-11 13:51:17


Offensiv 757

Migrationsverket har under sin nye chef Dan Eliasson, som handplockats direkt från sitt jobb som t f Säpochef, i ett så kallat ”vägledande beslut” sagt att asylsökande kan skickas tillbaka till Bagdad.
– Är människor från Irak och Afghanistan inte flyktingar – vilka är flyktingar då?, undrar Anita Dorazio från Asylkommittén i Stockholm.

Migrationsverkets vägledande beslut kommer som ett direkt svar på den moderata migrationsministern Tobias Billströms efterlysning av en ”mycket effektiv och rättssäker process” för att möta de stora flyktingströmmarna från krigets och kaosets Irak.

Krig utan urskiljning

Att tusentals oskyldiga människor bara i år har dödats av urskiljningslösa attentat i både Bagdad och andra delar av Irak struntar Migrationsverkets ledning i.
Enligt verkets åsikt är konflikten i Irak inte ett inbördeskrig. Därför menar man att den som ska tillåtas stanna måste kunna bevisa ett särskilt hot mot sin egen person.

”Åk till Bagdad själva”

Widad Zaki från Irakiska kvinnoföreningen i Stockholm är mycket upprörd och föreslår att Migrationsverket själv reser till Bagdad för att se om de vågar sig ut på gatorna.
Septemberalliansen, som bildats för att anordna en stor demontration mot högerpolitiken, tar avstånd från Migrationsverkets linje och uppmanar alla asylsökande och flyktingförkämpar att delta den 18 september.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!