Skåne: Skattemedel till säkerhetsstyrkor istället för välfärd

2018-12-12 15:13:09

foto: Vanerpaddel / Flickr CC
Säkerhetsstyrkorna utökas och kommer troligtvis få ”utökad befogenhet”.

Staffanstorps kommun i Skåne, som efter valet styrs av Moderater och Sverigedemokrater i samverkan, har beslutat att anställa egna ordningsvakter. Motivet till detta är att man vill komma åt ”otryggheten” i Staffanstorps centrum. 

Kommunstyrelsen har redan beslutat att hela reservbudgeten på 6,5 miljoner kronor nu ska användas till att anlita en kommunal vaktstyrka som ska ledas av expolisen Emma Björk. Hon blir chef över ytterligare 6 kommunala ordningsvakter, eller ”trygghetsvakter” som det populärt kallas numera.
Moderatstyrda Staffanstorps kommun har tidigare utmärkt sig genom andra kontroversiella beslut. Exempelvis tog man beslut om att införa förbud mot halalkött i skolorna. Man tvingar också nyanlända som har placerats i kommunen att bo i trånga, begagnade husvagnar utan vatten och utan tillgång till internet ute på öppna åkrar utanför samhället.
Men nu finns det alltså pengar till en egen kommunal vaktstyrka!
Vaktstyrkans chef Emma Björk hoppas redan att man ska få ”utökade befogenheter” att utföra polisiära uppgifter, som att till exempel kontrollera fordon, ta hand om berusade och köra dem till arresten, avlägsna ”störande personer” från allmän plats med mera. Med ”störande personer” avses bland annat tiggare.
Även Lunds kommun, som efter valet styrs av en borgerlig fempartiallians (M, L, C, KD plus det lokala partiet Förnyalund), har beslutat att satsa sammanlagt 4 miljoner på kommunala ordningsvakter som ska ha till uppgift att bland annat avlägsna ”störande tiggare” från centrala områden i Lund.

Tendensen att lägga kommunala skattepengar på vaktstyrkor som både kan vara privata och kommunala ökar. Nu går skattepengar till vinstdrivande vaktbolag istället för till utbyggnad av fritidsgårdar och förskolor, till ”privatpoliser” istället för till mer personal i skolor, vård och omsorg.
När det gäller att lägga resurser på flera poliser, på mera vakter och mer övervakning – på den så kallade hårda kärnan av staten – finns det tydligen alltid pengar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!