Skattesmitarnas tillgångar avslöjas

2013-04-20 10:30:39


Enligt EU förlorar de 27 medlemsländerna varje år 1 000 miljarder euro (mer än 8 000 miljarder kronor) på skattefusket. Det är en summa lika stor som Spaniens BNP – EU:s femte största ekonomi – och hundra gånger mer än lånet som nyligen be

Ett unikt samarbete mellan tidningar och journalister världen över håller på att avslöja dem som flytt från skatten och gömt undan sina pengar i något skatteparadis. Avslöjanden har redan gett upphov till en kris i den franska regeringen, vars budgetminister har fått avgå.

I varje land finns enskilda och bolag som kommer att avslöjas som de skattesmitare och fuskare de är.
På listan över de stora skattesmitarna och de med hemliga konton samsas diktatorer, storkapitalister och ministrar med pengatvättare och gangstrar.
Enligt Tax Justice Network har de superrika och bolagen placerat hisnande 140 000 miljarder kronor i världens skatteparadis. Men det kan handla om betydligt mer pengar som  har gömts undan.

Enligt EU förlorar de 27 medlemsländerna varje år 1 000 miljarder euro (8 363 miljarder kronor) på skattefusket. Det är en summa lika stor som Spaniens BNP – EU:s ­femte största ekonomi – och hundra ­gånger mer än lånet som nyligen beviljades Cypern.
Än mer talande är att summan motsvarar otroliga 2 000 euro (17 000 kronor) per EU-medborgare.
Avslöjanden om vem och hur mycket har bara börjat. Men huvuden har börjat rulla.

I Frankrike har budgetminister Jérôme Cahuzac tvingats avgå sedan det avslöjats att han under fyra månaders tid ljugit om de miljoner han skuffat undan och i hemlighet hade på odeklarerade schweiziska bankkonton. Pengar som bland annat var mutor han fått från läkemedelsbolagen. Nyligen uteslöts Cahuzac från det regerande ”Socialist”-partiet.
En annan hög potentat inom det franska regeringspartiet, ­Jean-Jacques Augier, som skötte den ekonomiska sidan av Hollandes presidentkam­panj, misstänks ha skumma placeringar i skatteparadiset ­Caymanöarna som en del av hans affärer med kine­siska kapitalister.
I dagarna har även utrikesministern Laurent Fabius anklagats för att ha gömt undan stora summor.
Hela den franska regeringen kan falla om det visar sig att utrikesminis­tern också är en simpel skojare.
Enligt tidningen Fokus, som är den svenska partnern i det internatio­nella konsortium som kartlägger det globala fusket, har den så kallade offshorevärlden – dit pengarna flyr – blivit ”ett normalt beteende i det globaliserade näringslivet. Ett av den svenska industrins mest kända namn ingår just nu i en bolagsgrupp med flera bolag gömda på Brittiska Jungfruöarna. Volvo Personvagnars syster­bolag, kinesiska Geely Automobiles, är i sin tur majoritetsägt av Proper Glory Holdings som har sin bas på den lilla ön i Västindien”.
Tidningen har också avslöjat att fastighetsspekulanten Hans Thulin, som gjorde konkurs 1991, försvann från Sverige och lämnande efter sig ett berg av skulder, fortsatt att dra in miljoner efter sin ”landsflykt”.
Men enligt Fokus hade Hans Thulin från 2005 och åtminstone fram till 2008, kanske längre, flera bolag och så kallade truster på skatteparadiset Cooköarna i Söderhavet. Enligt de dokument som Fokus har tagit del av fanns det i början av oktober 2008 så mycket som 120 miljoner kronor på ett av bolagens konton.

Hans Thulin var ända fram till januari i år skyldig svenska staten 179 miljoner kronor. Men i början av detta år återkallade Svensk Exportkredit en begäran om att Kronofogden skulle driva in skulden utan att ange varför.
Totalt finns minst 70 svenskar med på  listan över personer och bolag som har hemliga konton i skatte­paradis.
De avslöjanden som nu kommer om miljarderna som hamnat i skatteparadis visar att den globala kapitalismen är ett rakt igenom parasitärt system som brandskattar samhället.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!