Skippa sexismen, gubbe

2013-08-21 15:52:21
Då var vi här igen. Vem blir fortfarande chockad när en SD-politiker gör ett grovt kränkande uttalande i media? Inte jag. Denna gång var det Anders Östlund. Han är Landstingsledamot för Sverigedemokraterna i Örebro läns landsting. Han är inte av en yngre årsmodell, så att säga. Han tycker att han har koll på unga tjejer. 

”Skippa aborterna, tjejer” heter hans debattartikel som publicerades på na.se (Nerikes Allehanda) den 12 augusti. Östlund skrev debattartikeln med bakgrund av att Örebro delar ut gratis preventivmedel till alla under 25 år. Förkastligt, tycker Östlund. 
Den bristfälliga utbildningen i sexualkunskap i skolorna och hur spridningen av sexuellt överförbara sjukdomar kan minska är något som vi bör diskutera. Det är viktigt att alla ungdomar redan tidigt känner sig bekväma med sin kropp och sin sexualitet. Det är viktigt att alla ungdomar redan tidigt får lära sig att sexlust är en drift som finns hos väldigt, väldigt många och inget att behöva skämmas över. Det är viktigt att alla ungdomar redan tidigt lär sig om preventivmedel – vilka alternativ som finns och hur de fungerar. 
Alla ungdomar.

”Så en fråga till alla kvinnor under 25 år, som är för blyga för att våga fråga efter kondom, men för kåta för att låta bli – har ni inte tänkt på, att ni skulle kunna göra som den andra hälften av länets tjejer? Skippa p-pillrens ”alltid redo”, betvinga kättjan, granska grabben och låta honom tråna ett tag tills ni vet vad han går för”. 
Här lägger Östlund allt ansvar på tjejen. Det är, enligt honom, tjejens ansvar att fråga efter kondom och det är tjejens ansvar att tygla sin sexlust. I en förlängning säger han att det är upp till tjejen att inte bli gravid eller bli smittad av/överföra en smitta till “grabben”. Att det skulle vara bådas lust, bådas ansvar verkar inte vara något som Östlund överhuvudtaget brytt sig om att begrunda. Värst är att Östlund tror att det är hans sak att tala om för unga tjejer hur de ska bete sig.

Det tar såklart inte slut där. “Ni kunde ju även skippa aborterna och skaffa er de barn ni förmodas vilja ha, nu när ni är unga och har all tid i världen till att ta hand om dem.” (…) “Dessutom skulle ju barnen få tillgång till unga fräscha föräldrar, som stod dem närmare mentalt och som inte tyngdes av yngre medelålders kvinnor och mäns bekymmer över höga studieskulder och avbetalningar, arbetsresor, dagishämtningar och allt annat pusslande.”
Jag finner det svårt att vara konkret i min kritik av Östlund. Det känns som att kritisera guldfisken för att den har kort minne. En SD-politiker som omyndigförklarar kvinnans rätt till sin egen sexualitet, vilken galen och ej tidigare iinträffad överraskning! Det är nästan som om de hade en – häng med nu – kvinnofientlig ideologi! Det är nästan som om sexismen genomsyrar hela partiorganet! Hashtag Erik Almqvists ”hora”-skandal.

Att Östlund vill begränsa abortlagen går utan vidare att gissa sig till. Att han ser ner på unga kvinnor under 25 som ”alltid är redo”, dvs har sex, är glasklart. Men här framkommer också ett kvinnoförakt som sträcker sig längre än Östlunds kassa syn på tjejer som har sex när de känner för att ha sex. En vilja och en strävan efter att kontrollera kvinnors kroppar och sexualitet, något han är långt ifrån ensam om i SD:s led. 

Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!