Skolan – ingen fristad för nazister

2006-08-14 12:52:09
Kungälv i Västsverige har länge haft problem med nazister. För tio år sedan misshandlades 14-årige John Hron till döds av fyra nazister. I år har flera händelser i Kungälv fått personalen på Ytterbyskolan att agera mot nazister.

På skolan har en grupp nazister satt i system att trakassera elever med invandrarbakgrund. Hitlerhälsningar, nazistiska slagord och överfall i korridorer, på lektioner och raster hör inte till ovanligheten.
Lärare och rektor har därför tagit initiativ till ett projekt mot nazismen och informerar eleverna att de som upprepade gånger på lektionstid kränker annan eller inte kan samarbeta med någon av annat ursprung inte kan få betyg i samhällskunskap.

Vänd dom aldrig ryggen

Detta har skapat en stor debatt. Liberala ungdomsförbundet har JO- anmält skolan och kommunistiska partiets (kp) tidning Proletären menar att skolan gör fel. ”Vi vill ha ordentlig debatt inte sänkta betyg” att ”skolans uppgift måste vara att uppmuntra eleverna att ta del av den politiska debatten. Om eleverna vet att de har obekväma åsikter uppmuntrar det inte till debatt”, skrev Proletären i en kommentar. Men de sänkta betygen handlar inte om en åsikt utan om ett handlande som kränker och misshandlar andra elever upprepade gånger.
Det är inte första gången som kp agerar på detta sätt. ”Nazisterna bör ignoreras” skrev Proletären förra året (nr 23-05) när Rättvisepartiet Socialisterna demonstrerade mot nazistmarschen i Stockholm den 6 juni. Men nazism inte är en åsikt som andra. Nazism är förberedelse till våld och mord. Debatt har aldrig någonsin stoppat nazister. Till skillnad från kp har Rättvisepartiet Socialisterna (RS) en lång och lärorik antirasistisk kamptradition som flera gånger stoppat nazister.
RS menar att lärare i samhällskunskap har rätt att underkänna nazistiska elever som trakasserar och attackerar andra.

Ut med nazisterna

Men detta är inte nog, nazister som kränker skolkamrater bör även stängas av från skolan. Skolan ska vara en nazistfri zon. På andra arbetsplatser skulle ett liknande beteende aldrig tolereras. Varför ska elever och skolpersonal behöva känna sig osäkra och otrygga?
För att stoppa nazister krävs en massiv mobilisering. Förutom skolans personal bör elever och föräldrar med stöd av lärarfack och andra fack utlysa stora protester. Endast kamp kan besegra nazismen och tvinga dem att backa. Som i Floda 2004 då RS organiserade en skolstrejk med 400 elever efter att en elev misshandlats av nazister.

Av en antirasist i Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!