Skolor hotas i Borås

2012-02-15 16:07:15
Fortsatta nedskärningar på Borås skolor lanseras nu. Tre skolor och ett äldreboende ska stängas. I cent­rum står återigen Lennart Andreasson (V) med tidigare erfarenheter från stängningen av Norrbyskolan förra året.

Även förra året använde man tomma lokalytor som argument, men matade även rasistiska Sverigedemokraterna med skäl som ”misslyckad integration”.
Ett argument för nedskärningarna är att man vill, som Borås Tidning (BT) skriver, ”få fram mer pengar till bland annat lärare”. Det är inget annat än propaganda då V likt övriga partier accepterar att offentlig verksamhet ska drivas som ­privata företag med budgettak och resultatmål. Skolorna ska ha minst 300 elever och även förskolorna ska bli till större enheter med mellan 120 och 160 platser.

BT listar en del av förändringarna: Götaskolans elever flyttar till Daltorpsskolan som ska ha alla årskurser från ­förskoleklass till nian plus fritids. Svedjeskolans elever flyttar till Kristinebergsskolan. Förskolorna Göta­gården och Satelliten/Videbusken flyttas temporärt till Göta­skolan för att sedan slås ihop med Lorensbergsgården. Kinnarumsskolan i Viskafors stängs och eleverna flyttas till Viskaforsskolan eller Svaneholmsskolan. Svaneholmsskolan utökas till att ha årskurser från förskoleklass till och med sexan plus fritids. I Rydboholm ska äldreboendet Ängsjögården stängas.

Lennart Andreasson skyller i ett brev till Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Borås på högerregeringen och dess ­politik. Man kan inte låta bli att ställa sig frågan han glömt att ­snegla på själv; vilken politik hans ­parti har gett stöd till i sitt samarbete med socialdemokratiska regeringar innan högerstyret. Det är bara i opposition som V blir radikala. Avsaknaden av kampperspektiv är pinsamt tydlig.
RS står alltid på arbetarnas sida i kampen mot nedskärningar och attacker från de priviligierade.
Linnea Gyllbrandt, RS-medlem och förälder uppmanar nu andra föräldrar i Borås att ­kalla till möten för att börja diskutera ett motstånd.
– Min son går på Hedvigsborgs förskola och ska börja på Svedjeskolan.
– Vi föräldrar här är arga. Flera har barn som går på Svedjeskolan nu och undrar hur det ska gå med dem när de flyttas till Kristinebergsskolan, säger hon.
RS startar nu en kampanj för att stoppa planerna och ­kallar till en demonstration den 5 mars vid nästa stadsdelsnämndsmöte.

Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!