Skolstrejk nästa steg

2007-02-21 16:44:41

foto: Foto: Ulrika Waaranperä
– Vad ska vi göra? – Rädda skolan! Över 400 elever, föräldrar och skolpersonal deltog i den livliga demonstrationen.

Poseidons torg i Haninge förvandlades i tisdags till ett jättelikt protestmöte mot kommunens skolnedskärningar.
Över 400 elever, föräldrar och lärare slöt upp till demonstrationen med Elevkampanjen och Föräldrar I Haninge, för att protestera mot högeralliansens enorma nedskärningspaket på för- och grundskola.

Trots högkonjunktur och ett rekordöverskott på 98 miljoner kronor år 2006, har högeralliansen planerat en massaker på skolan. Hotet mot skolan har aktiverat många föräldrar, som bildat kampanjgrupper och mobiliserat till demonstrationen.
Politikerna är väldigt pressade och försökte blidka kamprörelsen genom att utlysa en presskonferens timmen innan demonstrationen, där de lovade att ”skjuta till 15 miljoner kronor”. Martina Mossberg (m) upprepade detta när hon utfrågades på demonstrationen, men möttes av burop och talkörer. Uppmaningar om skolstrejk, från Lina Thörnblom, Elevkampanjens ordförande och kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna, besvarades däremot med jubel.
Hotet om jättelika nedskärningar ligger fast, vilket visades när högeralliansen (m, fp, kd, c och mp) klubbade igenom nedskärningarna på Barn- och Utbildningsnämndens möte som hölls direkt efter demonstrationen.

230 tjänster bort

230 jobb och 60 miljoner kronor ska fortfarande skäras bort. Det var budet på politikernas möte, men hur det drabbar varje skola preciseras inte!
Fortfarande är det många som inte vet vad politikerna planerar, och på några skolor har elever som vill demonstrera hotats med repressalier.
I tisdagens beslut nämns dessutom att den centrala administrationen ska skäras ner med minst 15-20 procent och vuxenutbildningen med 5,5 miljoner kronor. Tiden på förskolan för barn till arbetssökande och föräldralediga ska begränsas till max 25 timmar i veckan.
Kampen måste nu trappas upp. Elevkampanjen höll möte strax efter demonstrationen med elever från flera skolor. Beslut togs att varsla om skolstrejk i hela Haninge den 7 mars. Inför detta planeras stormöten och andra kampanjaktiviteter på skolorna.
Bara fortsatt kamp kan stoppa nedskärningarna. Med skolstrejker och betalningsbojkott tvingades politikerna i Haninge 2004-2005 att riva upp beslutet om skollunchavgifter i gymnasiet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!