Skrämmande syn på våldtäkter

2009-06-17 15:12:46
Kvinnan blir dubbelt bestraffad i dagens samhälle, eftersom hon antingen får skylla sig själv för att hon tog på sig en kort kjol och se­dan blev våldtagen, eller anklagas för att beskylla alla män för att vara potentiella våldtäktsmän när hon är för rädd för att gå själv i stan en mörk kväll.
Det är också kvinnan som ska ta ansvar för att inte någon ska ta sig friheten att tvinga sig på henne, eftersom det anses som ”förmildrande omständigheter” för förövaren om rätten anser att hon inte försökte undvika våldtäkten tillräckligt mycket.

Det är ett faktum att de flesta misshandelsfall som sker i Sverige begås av unga män som supit sig fulla ute på krogen. Men det finns in­te en enda artikel i någon tidning överhuvudtaget som skriker ut att män ska sluta dricka alkohol för att minska våldet.
Däremot publiceras flera artiklar om vilka vägar tjejer inte ska ta på kvällen, och att man ska hålla sig nykter och inte gå själv i parker på kvällen.

Receptet mot våldtäkter är alltså att tjejer ska hålla sig borta från vägen genom den mörka parken, även fast att det är den snabbaste vägen hem.
Trots detta är det ingen som ifrågasätter det orimli­ga i att tjejer ska smyga längs väggarna för att undvika våldtäktsmän och sitta hemma på kvällarna för att slip­pa skammen av att det är hennes fel ifall hon nu skulle bli våldtagen.
Så kvinnors alkoholvanor, klädsel och beteende verkar vara ett större problem än det faktum att tjejer inte har någon rätt att inte bli våldtagna.
Det märks så tydligt att det är män som skrivit lagar­na, eftersom fokus ligger på att bekämpa kvinnors sex­ualitet istället för sexismen i samhälllet.

Ljuset faller alltid på hur kvinnan var klädd och hur kvinnan betedde sig. I princip alla förhör med våldtäktsoffer går ut på att fråga ut henne om hur hon var klädd och om hon var full. Det finns till och med fall där kvinnan har fått sitta och svara på förnedrande frågor om hur sexuellt aktiv hon varit innan våldtäkten, eftersom det i samhällets mening innebär att hon är ”lätt att få” och att det därmed är svårare för våldtäktsmannen att förstå hennes nej.
Allt det här visar att Sverige inte är ett jämställt land, utan bara mindre förtryckande än i andra delar av världen.

Patricia Degerman, RS:are i Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!