”Skynda hit med mera pengar – vi har inte nog med sängar”

2012-10-25 12:33:10

foto: Gabriel Perez
500 personer deltog i nätverket Rädda Vårdens demonstration i Malmö den 20 oktober.

”Attendo, Carema – dom ni göder, blundar för hur vården blöder!” Slagorden var många när 560 personer tågade genom Malmö sjukhusområde och genom centrum i Nätverket Rädda Vårdens demonstration lördagen den 20 oktober. Bakgrunden är att den skånska vården drabbas hårt av orimliga sparkrav samtidigt som sjukhusen i Lund och Malmö ska slås samman helt utan förankring bland personalen.

En kraftfull och högljudd demonstration marscherade via sjukhusområdet till Gustav Adolfs torg och möttes av många uppmuntrande gester från såväl vårdpersonalen som visade tummen upp från sjukhusfönstren som lördagsshoppare som stämde in i talkörerna.

På torget hölls flera tal av vårdpersonal och anhöriga. Konferencieren Sten Axelson Fisk, aktiv i Socia­listiska läkare och RS-medlem, inledde talen på torget med att ge en bakgrund till nätverkets huvudparoller: ”Nej till nedskärningarna”, ”Nej till vinster i välfärden” och ”Nej till sammanslagningen” av Malmö och Lunds sjukhus. Han påpekade även hur glädjande det var att se så mycket vårdpersonal bland deltagar­na.
– Vi är emot nedskärningarna, privat vård och sammanslagningen av universitetssjukhusen. Vi hoppas att politikerna lyssnar på oss. Det här är startskottet på vår kamp, sade läkarstudenten Emma Bartfai, en av initiativtagarna till nätverket, i sitt tal.

Pouya Ghelischkhan, läkare på onkologen i Lund, oroades över hur den privata vårdens ekonomiska fokus nu har spridit sig till de offentliga sjukhusen.
– Ska vi låta samma ekonomer, som inte kunde förutse den värsta ekonomiska krisen i mannaminne ett halvår innan den inträffade – och samma absurda nyliberala ekonomism leda vår sjukvård? frågade sig Pouya retoriskt.
Kerstin Sundvall, som arbetar på barnkliniken i Malmö, hade kommit till demonstrationen tillsammans med sina kollegor. Liksom många andra menar hon att nedskärningar­na är skandalösa. Personalen blir utsliten och man är förbjuden att ta in vikarier på avdelningen.
– Vi fick inte ens ersätta vår arbets­kamrat när hon dog, berättar Kerstin för Offensivs reporter.
Den nu pensionerade läkaren och professorn Lars Malm var mycket kritisk till hur sammanslagningen av sjukhusen har inneburit att man avvecklar avdelningar.
I juni beslutade man att stänga hans tidigare arbetsplats öron- näs- och halskliniken och tvinga patienter­na att åka till Lund för att få vård. Han menar att det innebär en klar försämring av tillgängligheten till vård för Malmöborna samtidigt som det innebär en ökad belastning på personalen i Lund.
– Man tror att patienter ­behandlas som man gör med maskiner, menade Sören Mattsson, professor i strålningsfysik, som är mycket kritisk till den överdrivna tilltron till stordrift inom vården.
Det var ett hårt slag mot de cancersjuka när man nyligen beslutade att flytta strålbehandlingskliniken från Malmö till Lund, trots att ­Malmö har en högre cancerfrekvens än andra kommuner.
Samtidigt skär man ner på vård­platser även i Lund, vilket innebär att man inte kommer att klara att ta emot ett ökat antal patienter.

– Nu är det nog! Vi måste börja kämpa för att få till en förändring, sa pensionären och före detta ­forskaren Gunilla Ryd bestämt, som med all rätt tycker att det är fruktansvärt med de ständiga nedskärningarna i välfärden.
– Vi får inte tro att vi har räddat vården genom den här manifestationen, vi måste organisera oss och kämpa tillsammans, vårdpersonal och vanliga medborgare, för att försvara vår älskade vård mot de klåfingriga politiker som vill stjäla det som vi äger gemensamt, avrundade Sten Axelson Fisk demonstrationen.
Under måndagskvällen hölls ett utvärderings- och planeringsmöte för att inom ramen för nätverket fortsätta driva kampen för en tillgänglig och god vård för alla, utan privata vinstintressen.
Camilo Flores
Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!