Slaget om fildelning

2009-04-22 11:59:17
I fredags föll domen i den omtalade rättegången mot fildelningssajten The Pirate Bay. Ett års fängelse och totalt 30 miljoner kronor i skadestånd dömdes de fyra åta- lade männen som ligger bak­om webbplatsen till.

Domen hyllas av de stora musik- och filmbolag som ligger bakom åtalet mot sidan.
Samtidigt växer en proteströrelse mot vad som av många anses som en orättvis dom i ett samhälle där de sto­ra musik- och filmbolagen vill begränsa spridningen av kultur.
Fildelningen är bland det bästa som hänt kulturen och att begränsa den på grund av giriga storbolag är vansinnigt.
Att klaga på förlorade intäkter fungerar inte heller som ett argument. Hollywood har inte något som helst problem med att betala skådespelare som Tom Cruise ett såkallat 20/20-avtal, vilket innebär att han får en lön på 20 miljoner dollar (170 miljoner kronor) per film och även får 20 procent av intäkterna.
Ett annat kort man brukar spela ut är att de små kulturskaparna förlorar på fildelningen.
Men faktum är att de 75 procent sämst säljande med fildelningen har sett en ökad spridning av det de producerat och därmed också en ökad försäljning.
Domen mot The Pirate Bay är ba­ra en av många attacker från storbola-gen som riktas mot fildelningen och det fria spridandet av kultur.
I EU-parlamentet förbereds nu, påhejat av storbolagen, det så kallade telekompaketet som kraftigt ska begränsa friheten på internet då internetleverantörer ska bli skyldiga att övervaka och stänga av användare. Man vill också att vissa webbplatser ska kunna blockeras.

Det vi kan komma att få i framtiden är ett internet som fungerar som kabel-TV, där vi har tillgång till de webbsidor vi betalar för – de andra får vi klara oss utan.
Nu krävs kamp för att rädda frihe-ten på nätet!
Nils Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!