Sluta utvisa till Afghanistan

2018-02-21 14:06:09

foto: RS Luleå
Ett hjärta bildades i Luleå.

STOCKHOLM: Över 500 demonstranter samlades på Sergels torg i Stockholm för att protestera mot utvisningarna till Afghanistan. Det var på initiativ från nätverket ECADA – European Citizens Against Deportation to Afghanistan som demonstrationen arrangerades, under parollen ”Don’t Send Afghans Back”, i Stockholm tillsammans med Ung i Sverige, STHLM Skolstrejk samt Vi står inte ut. Liknande protester och aktiviteter hölls i hela Europa, bland annat i Tyskland, Polen, Irland, Österrike, Nederländerna, Finland och Lettland – sammanlagt 50 platser.
Flera talade på manifestationen. Mahmood Rezaie från Ung i Sverige tog i sitt tal upp om de senaste siffrorna från FN om Afghanistan, där 1 662 civila dödsfall har konstaterats och mer än 3 500 civila har skadats sedan årsskiftet.

Ellionor Ziegler och Mohmmad Amin Kheirkha från Elever Mot Utvisningar uppmanade människor att lyssna på flyktingar och tro på dem.
Mohammed Barikan från Refugees Welcome talade om hösten 2015, hyckleriet från politikerna som Löfvens ”mitt Europa bygger inga murar”, om hur politikerna vänder dem ryggen och stänger sina hjärtan. Han kritiserade också de ovetenskapliga åldersbedömningarna.
Fatemeh Khavari från Ung i Sverige höll ett motiverande tal om de ungdomar som flytt krig och tortyr, om att aldrig ge upp trots osäkerhet om uppehållstillstånd, och tog upp positiva erfarenheter från kampen.
Stämningen var både hoppfull och orolig, men solidariteten fanns ständigt där under demonstrationens gång. ■

LULEÅ: I Luleå samlade Låt oss leva och Kvinnoföreningen Esperanza 80 personer ute på isvägen i södra hamn för att bilda ett stort mänskligt hjärta. I hjärtat skrevs ”Stop deportations” med märkfärg. Genom en megafon hölls appeller om Sveriges omänskliga flyktingpolitik och om det hyckleri som pågår. Hur kan man skicka tillbaka människor till Afghanistan när man avråder svenskar dit då det är för farligt? Stämningen var god och några förbipasserande människor anslöt sig till hjärtat. ■

ÖSTERSUND: Cirka 300 personer tågade genom centrala Östersund söndagen den 18 februari i protest mot utvisningarna till Afghanistan. Qvadrat Ullah Haidari från Ung i Sverige Jämtland hälsade alla välkomna och höll inledningstalet på Stortorget.
Bland övriga talare märktes europaparlamentarikern Malin Björk från Vänsterpartiet. Sigbritt Herbert från Rättvisepartiet Socialisterna talade för nätverket Vi står inte ut. ■

GÖTEBORG: Bakom kravet ”Stoppa alla utvisningar till Afghanistan” marscherade 600 personer i Göteborg. Initiativtagare var de afghanska ungdomar som sedan i augusti förra året har kämpat för sin och andras rätt till asyl under kampanjnamnet Sittstrejken Göteborg. De har fått stöd av AGAPE, Vi står inte ut, Unga för Amnesti och Elever mot utvisningar.
– Afghanistan är inte ett säkert land, konstaterade Zahra Samadi och riktade kritiken mot politiker och Migrationsverket som vägrat lyssna.

Demonstrationen, som startade på Stigbergstorget och marscherade genom hela centrala Göteborg till Gustav Adolfs torg, är en del i den alleuropeiska protestdagen för att belysa situationen i Afghanistan. I hela Europa samlades 10 000-tals, och över hela Sverige manifesterade tusentals.
År 2015 kom 35 000 till Sverige på flykt från Afghanistan, varav många var ensamkommande unga. De har nu under tre års tid byggt upp ett liv här, börjat studera, skaffat vänner, fått nya familjer och fått en trygghet som nu slits upp med utvisningsbeslut och avslag.
Samordningen av protesterna har varit viktig för att sätta press på den svenska rödgröna regeringen som bär ansvaret för den omänskliga flyktingpolitiken. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!