Slutövning inför EU-krig

2007-11-21 16:12:23
Nordic Battle Group genomförde sin slutövning i Norrbotten vecka 44-46. Syftet med insatsstyrkan är att vara ett stridsredskap för EU som snabbt kan rycka ut när ett beslut om insats tas. Den 1 januari 2008 ska NBG stå i beredskap.

Tisdagen den 6 november lastades fordon och material till stridsgruppens slutövning av i Luleå. Scenariot var att X-Land ska hålla fria val. Man startade övningen i Sydland (Luleå) och tog sig sedan till X-Lands huvudstad (Boden). Det är vissa oroligheter i valet och NBG:s uppgift är att ”säkra” genomförandet av valet.

I Afghanistan

Sverige har en betydande andel soldater i ISAF-styrkan i Afghanistan, vars uppgift är att hjälpa USA:s marionett Hamid Karzai att hålla sig kvar vid makten. Slutövningen i Norrbotten visar vad styrkan är till för: att vara en del av Bushs och Blairs ”krig mot terrorismen”.
Sverige har tagit på sig att vara ansvarig för en av de 13 insatsstyrkor som EU har till sitt förfogande idag. Gruppen ska vara beredd att inom 10 dagar vara på plats var som helst inom en radie av 600 mil från Bryssel när ett beslut om utryckning tas. NBG kommer att vara i beredskap mellan januari och juni 2008.
Till denna grupp bidrar Sverige med 2 350 soldater, Finland med 200, Norge med 150, Irland med 80 och Estland med 50, enligt sakerhetspolitik.se (bakom den hemsidan står Styrelsen för psykologiskt försvar – SPF – i samarbete med bland annat Försvarsmakten och Folk och Försvar).
I den militärstrategiska ledningen samarbetar Sverige med Storbritannien. Namnet ”Nordic Battle Group” är vilseledande – svenska soldater är överrepresenterade och visar att syftet med att Sverige har tagit på sig ansvaret för denna grupp är att man vill stärka sin position inom EU. Man vill också få möjligheter att sälja ännu fler JAS-plan.
Rekryteringen till styrkan har delvis gjorts bland värnpliktiga. 19-20- åringar ska alltså skickas till Afghanistan, Somalia eller Irak för att sättas in mot oskyldiga, fattiga människor och riskera sina liv för att Sverige ska stärka sin position inom EU, och få sälja mer JAS-plan.

EU:s insatsstyrkor

EU:s insatsstyrkor kommer att användas mot de förtrycktas kamp. De är redskap för att försvara maktpositioner och olika ekonomiska intressen som kapitalismen har i de områden dit man skickar styrkor.
Man måste kräva att NBG stoppas, nej till EU och nej till imperialismens krig.
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!