SlutWalk – med fokus på förövaren

2011-06-09 15:38:10

foto: Anna Löfgren
Den 4 juni demonstrerade runt 500 personer i Stockholms del av internatio­nella SlutWalk.

”I’ve been told I’m not supposed to say this – however, women should avoid dressing like sluts in order not to be victimised”, sade en representant för polisen i Toronto den 24 januari. Den 3 april samlades 3 000-4 000 arga Torontobor i världens första ”SlutWalk”.

Föga anade väl polisrepresentanten att hans uttalande skulle vara droppen som fick bägaren att rinna över för kvinnor i hela världen.
I USA och Kanada har 46 SlutWalks genomförts och rörelsen har nu även kommit till Europa. I andra delar av världen planeras ytterligare 18 demonstrationer. Att SlutWalk har blivit så stort visar på den enorma ils­ka som finns över hur samhället behandlar hela proceduren med sexuella övergrepp.
SlutWalk har blivit ett sätt för människor runt om i världen att sätta ner foten.

På Mynttorget i Stockholm deltog runt 500 personer, en av dem var Johanna Tengblad:
– Det finns många aspekter av ”slampighet” som är viktiga att diskutera, t ex den rättsliga. Vi måste ändra rättssystemet så att inga sexister, eller rasister heller för den delen, dömer i några fall.
Rättvisepartiet Socialisterna deltog i manifestationen som arrangerades av Freshest i samarbete med Feministiskt Initiativ och Kulturhuset Stockholm. Talade för RS gjorde Lina Thörn­blom.
– Trots att det är 2011 lever 1950-talets kvinnoideal kvar. Det märks på skolorna. När vi är ute med Vägra Kallas Hora-kampanjen berättar elever om att tjejer som sticker ut, har annorlunda kläder, höjer rösten, har för bra betyg o s v blir kallade för horor.
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!