Sms-lån – skuldfällan som breder ut sig

2010-02-10 17:29:23
Ökningen av de snabba lånen fortsätter. Antalet sms-lån som går till Kronofogden ök­ar i rekordtakt. Banker och låneinstitut utnyttjar desperationen som ökad fattigdom skapar för att göra grova vinster.

Allt fler lockas att ta snabba, dyra lån, som ger pengar på kontot samma dag. Den genomsnittliga summan för ett sms-lån ligger på 2 000-3 000 kronor.
Under 2009 fick Kronofogden in över 46 000 ansökningar om betalningsföreläggande för obetalda sms-lån, en ökning med 30 procent jäm- fört med året innan. Att ungdomars andel av de obetalda lånen minskar försöker representanter för Kronofogden framställa som något positivt, men det betyder egentligen bara att det sker en ökning bland andra grupper. Speciellt ökar problemet bland kvinnor över 36 år.

Ökningen sker samtidigt som många förlorar jobbet och får klara sig på en mycket låg a-kassa eller utförsäkras. Många lånar pengar för att kunna köpa mat och betala hyra. Många fall går därför till Kronofogden då det inte finns några pengar att betala tillbaka lånet.
– Vi har fått många signaler om att personer tar dessa lån för att betala andra räkningar och skulder, särskilt under lågkonjunkturen, sa Janne Åk­erlund, kommunikatör på Kronofogden, till Dagens Nyhter den 3 februa­ri i år.
Låneföretagen utnyttjar människors desperation genom att ta ut öv­erpriser. Konsumentverket ger ett ex- empel där en ränta på 75 000 procent togs ut för ett lån på 500 kronor. Det är dyrt att vara fattig.

Regeringen föreslår en förändrad lagstiftning, ett cyniskt försök att tackla problemet då det är regeringens politik som kastar in folk i fattigdom. För att lösa problemet borde sms-lån förbjudas, men framförallt måste alla garanteras ett jobb med en lön som går att leva på.
Karin Wallmark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!