Snart rättegång om olagliga avskedanden

2007-11-14 15:30:32
I januari kommer rättegången att äga rum mot Textilservice i Boden. Tio trotjänare har efter att de fått sparken stämt företaget för brott mot Lagen om anställningsskydd, LAS (se artikel i Offensiv nr 771).

Det var i samband med att Textilservice tog över verksamheten år 2005 som trotjänare med 20-40 års anställningstid inte erbjöds återanställning.
Nyligen träffade de sparkade tvätteriarbetarna sin advokat, Dennis Brinkebakk, som redogjorde för de skrivelser Textilservice i Boden inkommit med till tingsrätten.
– Först har de försökt bevisa att vi antingen tackat nej till anställning eller inte klarat av jobbet. För att klara detta har de kallat in fyra vittnen från facket, två lokala och två regionala representanter. Dessutom är en handläggare hos Försäkringskassan inkallad som vittne, berättar Elisabeth Enbom.
Genom sin företrädare, chefsjuristen på arbetsgivarorganisationen Industri- och kemigruppen, meddelar bolaget att handläggaren från Försäkringskassan ska styrka att en av de sparkade ”saknar tillräckliga kvalifikationer för arbete i produktionen”.
– Frågan är om det ens är lagligt med tanke på sekretesslagarna, säger Elisabeth Enbom.

Ändrat sig

Med en ny skrivelse till tingsrätten har Textilservice ändrat sin taktik. De hävdar nu att uppgörelsen med det lokala facket från februari 2005 är ett bindande avtal om företrädelserättordningen och att detta avtal ger möjlighet att inte återanställa dem som nu har gått till domstol.
– Frågan är varför de väntat i två år med dessa påståenden? Vi har hela tiden hävdat, och också fått stöd för det från LO:s jurister, att undantag från LAS och turordningsreglerna bara kan göras om det finns fullmakt från dem som berörs, säger Elisabeth Enbom.
Sedan tidigare har tvätteriarbetarna känt sig svikna av facket, som inte har drivit deras fall och där det lokala facket gjorde upp med arbetsgivaren.
Det lokala och regionala fackets agerande (på den tiden Industrifacket, numera IF Metall) kan nu ännu mer ifrågasättas, när arbetsgivaren kallar in dem som vittnen för att stärka sin sida i den kommande rättegången.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!