
Det var i samband med att Textilservice tog över verksamheten år 2005 som trotjänare med 20-40 års anställningstid inte erbjöds återanställning.
Nyligen träffade de sparkade tvätteriarbetarna sin advokat, Dennis Brinkebakk, som redogjorde för de skrivelser Textilservice i Boden inkommit med till tingsrätten.
– Först har de försökt bevisa att vi antingen tackat nej till anställning eller inte klarat av jobbet. För att klara detta har de kallat in fyra vittnen från facket, två lokala och två regionala representanter. Dessutom är en handläggare hos Försäkringskassan inkallad som vittne, berättar Elisabeth Enbom.
Genom sin företrädare, chefsjuristen på arbetsgivarorganisationen Industri- och kemigruppen, meddelar bolaget att handläggaren från Försäkringskassan ska styrka att en av de sparkade ”saknar tillräckliga kvalifikationer för arbete i produktionen”.
– Frågan är om det ens är lagligt med tanke på sekretesslagarna, säger Elisabeth Enbom.
Ändrat sig
Med en ny skrivelse till tingsrätten har Textilservice ändrat sin taktik. De hävdar nu att uppgörelsen med det lokala facket från februari 2005 är ett bindande avtal om företrädelserättordningen och att detta avtal ger möjlighet att inte återanställa dem som nu har gått till domstol.– Frågan är varför de väntat i två år med dessa påståenden? Vi har hela tiden hävdat, och också fått stöd för det från LO:s jurister, att undantag från LAS och turordningsreglerna bara kan göras om det finns fullmakt från dem som berörs, säger Elisabeth Enbom.
Sedan tidigare har tvätteriarbetarna känt sig svikna av facket, som inte har drivit deras fall och där det lokala facket gjorde upp med arbetsgivaren.
Det lokala och regionala fackets agerande (på den tiden Industrifacket, numera IF Metall) kan nu ännu mer ifrågasättas, när arbetsgivaren kallar in dem som vittnen för att stärka sin sida i den kommande rättegången.
Jonas Brännberg