”Socialdemokraterna är ett samarbetsparti”

2011-08-03 12:47:35
Håkan Juholt är beredd att förhandla med regeringen om skatterna,  energipolitiken, skolan, försvaret, sjukförsäkringen, pensioner och ”välfärden”. Det var S-ledarens besked under politikerveckan i Almedalen.

Trots uppblåsta tongångar om kritik av regeringen är Socialdemokraternas huvudlinje att söka samarbete. Att Reinfeldt förlorat i riksdagen används för att få ”statsministern att lyssna in stämningen i riksdagen och sedan komma med en politik som kan få majoritet”, som Juholt uttryckte det.
”Håkan Juholt vill ha blocköverskridande överenskommelser på en lång rad områden”, sammanfattade Svenska Dagbladet. En annan ledande socialdemokrat som intervjuades av SvD , Heléne Fritzon, menar att samarbetet ”är viktigt för stabiliteten i ett land”.
Redan tidigare har ju S gjort upp med högerregeringen om de militära insatserna i Afghanistan och Libyen. Miljöpartiets ledning, som följer en liknande linje, har gett sitt stöd till regeringen om invandringspolitiken.
Bakom Juholts retorik om att marknaden inte klarar allt – t ex elpriser och pensioner – är S-toppens alltså verkliga politik en vilja att uppnå ”stabilitet” med Borg och Reinfeldt. Juholt lovar inga verkliga återställare för arbetslösa, sjuka, pensionärer osv, däremot vill han ha deras röster.
V-ledaren Lars Ohly fortsatte i sitt tal i Almedalen att önska en gemensam rödgrön linje. Regeringen planerar att sänka skatterna med ytterligare 12 miljarder kronor i höst, medan S, V och MP sagt sig vara mot. Om rasistiska Sverigedemokraterna också skulle rösta nej skulle det teoretiskt kunna bli regeringskris och nyval.
Men inget av de etablerade partierna vill ha nyval, inte heller Vänsterpartiet. Därför pekar det mesta på att Socialdemokraterna och/eller Miljöpartiet gör upp med regeringen.

Almedalen innehåller inte verkliga representanter för lågavlönade och tillfälligt anställda arbetare. LO:s nuvarande ordförande Wanja Lundby Wedin och hennes utpekade efterträdare Karl Petter Thorvaldsson deltog på fler seminarier där de resonerade vänskapligt med olika arbetsgivarrepresentanter.
Arbetare och ungdomar som vill kämpa mot högerpolitiken hittar inga alternativ under politikerveckan. Det behövs ett nytt kämpande socialistiskt arbetarparti.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!