Socialdemokraterna följer i folkpartiets spår

2006-08-29 22:43:35
Socialdemokraternas Jens Orback försöker nu göra som folkpartiet. I ett försök att konkurrera med rasistpartierna pekar han ut nyanlända invandrare som ett problem.

Precis som med folkpartiet handlar det inte om ett seriöst försök att lösa arbetslösheten bland invandrare. Eller om att rusta upp svenskundervisningen. Orback flirtar med fördomar för att försöka vinna röster.
Socialdemokraterna säger att de är mot högeralliansens hot om sänkt sjukersättning och a-kassa eftersom det lägger skulden på sjuka och arbetslösa.
Men när det gäller nyanlända invandrare låtsas nu plötsligt Orback att hot om sänkt ersättning är ett effektivt instrument.
Orback säger att han ”tydliggör kraven” – den som ”inte följer svenskundervisning eller tar praktikplatser” ska förlora sitt etableringsstöd. Detta ska framgå av ett ”kontrakt” mellan kommunen och invandraren.
Det är sant att arbetslösheten är högre bland invandrare, särskilt de nyanlända. Och att svenskundervisningen är bristfällig.

Inte brist på ”krav”

Men orsakerna till detta är inte bristen på krav på invandrarna. Arbetslösheten idag är ovanligt hög för att vara en högkonjunktur. Nedskärningarna i offentliga sektorn, hårda rationaliseringar (att färre gör mer) inom industri och privat service, samt flytt av jobb utomlands är några orsaker. Ungdomar och norrlänningar är andra grupper med hög arbetslöshet, förutom invandrare.
Svenskundervisningens brister beror på nedskärningar och privatiseringar av SFI, svenska för invandrare. Att ersättningen under SFI är låg påverkar också.
Den som får chansen att få ett jobb tar den antagligen, även om svenskkursen inte är klar. Alla vet att även den invandrare som kan perfekt svenska har svårare att få jobb.
Men Orbacks utspel handlar inte om själva sakfrågan, utan om att fiska i grumligt vatten. I detta är han på samma spår som högeralliansen. Moderaternas Reinfeldt sa att förslaget var ”i linje med vad moderaterna föreslagit tidigare” och folkpartiledaren Lars Leijonborg kallade det ett steg i rätt riktning, men inte nog långt.

En del av högerpolitiken

”Göran Persson tror att det finns en stor invandringkritisk opinion bland väljarna”, skriver Dagens Nyheters Henrik Brors som en förklaring till Orbacks utspel.
Dessa ”hårdare krav” är en fortsättning på Perssons tidigare påstående om ”social turism” från Östeuropa vid EU:s utvidgning (men ingen social turism har konstaterats). Under 2005 utmärkte sig socialdemokraterna tillsammans med moderaterna för motståndet mot flyktingamnesti och för att vilja utvisa de apatiska barnen.

Gynnar rasistpartier

På detta sätt följer Perssons socialdemokraterna i fotspåren på de danska socialdemokraterna. Under förevändning av att stoppa rasistpartier genomförde den tidigare (s)-regeringen i Danmark en rad försämringar för invandrare och flyktingar. Men detta stoppade inte rasisterna, tvärtom. Rasistiska Dansk Folkeparti fick ökat stöd och de traditionella högerpartierna som tog över regeringsmakten drev igenom en än mer rasistisk flyktingpolitik.

Gemensam kamp

Att angripa invandrares villkor ger inte mer pengar till äldreomsorg eller skolan, vilket rasisterna påstår. Istället behövs gemensam kamp underifrån för att försvara villkoren för de äldre, invandrare, ungdomar, arbetslösa och hela arbetarklassen. Vad Persson/Orback och Leijonborg försöker göra är att förhindra denna kamp genom splittring.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!