Socialdemokraternas kongress tog nya steg högerut

2009-11-03 18:28:18

foto: Socialdemokraterna
Sven-Erik Österberg, Socialdemokratisk talesman för arbetsmarknadsfrågor kallar en satsning på offentliga sektorn för ”kommunism”

Socialdemokratin tar ytterligare steg högerut. Det framgår tydligt av de beslut och besked som gavs vid den socialdemokratiska partikongressen sen 28 oktober – 1 november 2009.

Dagen innan kongressen började hade S-ledaren Mona Sahlin angett tonen med att säga att ”vi måste jobba tre år längre” och slå fast att för Socialdemokraterna är privat eller offentlig regi  en icke-fråga.

Kapitalismens kris och marknadsekonomins globala kollaps var inget som diskuterades på  ”jobbkongressen”, som Socialdemokraternas valt att kalla kongressen för.

Det är lätt att instämma i Göran Greiders kommentar att: ”Varför får det inga som helst konsekvenser för socialdemokratisk debatt – varken i Sverige eller i Europa – att vi det senaste året upplevt den djupaste finanskrisen sedan trettiotalet? Denna finanskris har sina rötter i ojämlik fördelning och i att kapital har hopats hos fonder och spekulanter, istället för att investeras i reallöner och offentlig verksamhet. Varför syns inte detta skred i kapitalismen egentligen alls på den socialdemokratiska jobbkongressen? Det vittnar om idépolitisk torka” (Dala-Demokraten den 2 november).

Men ”idétorkan” och totala avsaknaden av antikapitalistiska förslag, kommer av att socialdemokratin numera är ett kapitalistiskt parti, vilket S-ledningen ytterligare markerat genom att mitt under den djupaste ekonomiska krisen sedan 1930-talet ta nya steg högerut.

      Vi är det nya småföretagarpartiet. Socialdemokraterna ska ha den mest framtidsinriktade politiken för företag och entreprenörer, sa Luciano Astudillo från den socialdemokratiska partistyrelsen när kongressen debatterade närlingslivsfrågor.

"I partiledningens förslag till politiska riktlinjer [för jobbpolitiken] upprepas ordet ’entreprenörer’ tretton gånger. ’Arbetare’ nämns över huvud taget inte. Sex timmars arbetsdag avvisas bestämt” (tidningen Fokus om S-kongressen).

Lika bestämt sa S-toppen och kongressen nej till att ersättningarna i arbetslöshets- och sjukförsäkringen skulle höjas till 90 procent. Istället gavs ett löfte om att S skulle sikta mot 80 procent. Och de LO-toppar som var på kongressen höll med, trots att LO-kongressen i fjol beslutat att ersättningen från a-kassan ska höjas till 90 procent  och sjukpenningen till 90 procent av lönen.

”Vänstersvängar är inte välkomna. Det är Mona Sahlins signal till ombuden när Socialdemokraterna inleder sin partikongress idag”, skrev Svenska Dagbladet  den 28 oktober. Redan vid kongressens början slog Mona Sahlin fast:

– Idag måste vi stå upp för medborgarnas rätt att välja, att säga att offentlig verksamhet bara ska drivas i egen regi är inte en representativ åsikt inom partiet längre. Hon fortsatte med att säga för henne och Socialdemokraterna var det inget problem om privata bolag tjänade pengar på skola, vård och omsorg, d v s att skattemiljarder går rakt ned i fickan på aktieägare.  Föga förvånade beslöt kongressen också att vinst på vård och friskolor är helt i sin ordning.

      När vi talar om friskolor låter det ibland som om de står för allt ont. Jag tycker inte det, de har tillfört bra saker. Men vi försöker få ordning på den vilda västern som har rått. Vi sätter både hängslen och livrem på dem, sa Göteborgs kommunalråd Annelie Hulthén, som var S-toppens fördragande när skolan diskuterades.

Hon försvarade friskolorna samtidigt som hon kommer från en stad som där skolnedskärningar och friskoleeländet resulterat i att antalet skolor minskat från 165 till 151 under de senaste åren.

Nästan samtidigt som S-kongressen diskuterade skolan publicerade Dagens Nyheter siffror som visade att på tio år har var åttonde kommunal grundskola i Sverige försvunnit. De senaste fem åren handlar det om cirka 400 skolor (DN den 29 oktober).

      Skolan har blivit mer som en marknad nu, kommenterar Christina Sandström på Skolverket.

Det är denna ”marknad” som S-kongressen välsignade. De svenska socialdemokraterna har därmed t o m ställt sig till höger om Tories, de brittiska Moderaterna, som vill införa ett friskolesystem som i Sverige om man vinner valet men som hittills sagt nej till vinst på skolan.

S-kongressens beslut måste glädja Anders Hultin, som tidigare var vd på Kunskapsskolan (den största friskolekoncernen i Sverige med en omsättning större än de flesta kommuners budgetar) och som numera leder den globala friskolekoncernen GEMS. Hulthin bedriver just nu lobby för att Tories ska tillåta vinst på friskolor i England. I en artikel i tidningen Daily Telegraph den 2 oktober uppmanade han den brittiska högern att göra som de svenska socialdemokraterna och välkomna vinster i skolan!

Även vårdbolagen ska fortsätta att göra vinst och få skattemiljarder. Förra året tjänade de stora vårdbolagen tre miljarder kronor, en summa skulle räcka till att skapa 4-5 000 nya vårdjobb.

När det gäller den ekonomiska politiken bedyrade Thomas Östros att utgiftstak och överskottsmål ska vara fortsatt rättesnöre. Det betyder fortsatt åtstramningspolitik och att löften om små återställare ska tas med en rejäl nypa salt.

S-kongressen uttalade sig också för svenska truppinsatser i Afghanistan och var extremt EU-positiv.

”För mig är det en gåta att denna jobbkongress inte lyckades klämma ur sig att offentlig sektor är och måste förbli en av de viktigaste skaparna av jobb, nu och i framtiden. Offentlig sektor är socialdemokratins och hela arbetarrörelsens skötebarn. Det är byggandet av den som gjort det mesta av skillnaden gentemot de borgerliga partierna som alltid hellre velat se den privata tjänstesektorn växa. Men denna offentliga sektor kom aldrig riktigt med i politiken på s-kongressen, i alla fall inte i den centrala roll som sysselsättningsmotor som den faktiskt har. Ja, den är ju till och med nästan klimatneutral! Den glömdes bort. Och det är oerhört. Det är dumt. En möjlighet att mäta ut avståndet till borgerligheten gick förlorad”, skrev en uppgiven Göran Greider i Dala-Demokraten.

Offentliga sektorn ”glömdes” dock inte bort. Det var länge sedan som Socialdemokraterna ville satsa mer på att bygga ut den offentliga sektorn. Sanningen är att när det gäller privat- eller offentlig regi så finns ingen grundläggande skillnad mellan S och högeralliansen, utan bara gradskillnader.

På frågan om man inte borde använda offentliga sektorn för att få ner arbetslösheten?, svarade S-toppens Sven-Erik Österberg att: ”Nej, det kan man inte göra, för då skapar man mer ett kommunistiskt system” och hänvisade till att ”eftersom vi tror på marknadsekonomin så kan man inte använda offentlig sektor till att vara någon som måste anställa för anställandets skull” (Dagens Arena den 9 oktober).

Hans uttalande ska ställas mot att det behövs 200 000 nya offentliga jobb för att rädda vård, skola och omsorg. Samme Österberg sa på kongressen att Socialdemokraterna ”är både löntagarnas och företagarnas parti”. Han sa vad socialdemokraterna blivit – ännu ett ”folkparti”.

Men medan Socialdemokraterna flirtar med företagarna, entreprenörerna och de välbärgade i storstäderna växer behovet av ett nytt kämpande demokratiskt och socialistiskt arbetarparti.

Det krävs kamp och socialistiska svar på kapitalismens kris. Uppgiften att återuppbygga arbetarrörelsen på socialistiskt grund kan inte vänta. Bli med i Rättvisepartiet Socialisternas kamp för ett nytt arbetarparti och demokratiska kämpande fack.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!