Socialist från USA till Sverige den 18-19 mars

2016-03-02 11:25:11

foto: Socialist Alternative
Calvin Priest från Socialist Alternative (CWI:s sympatisörer i USA) kommer att tala i Sverige om rörelsen kring Bernie Sanders i USA.

Socialisten Calvin Priest från “Movement4Bernie” i USA, Alex Merlo från spanska Podemos och Alp Altınörs, som är vice ordförande i det turkiska vänsterpartiet HDP är de internationella dragplåstren till det stormöte på fredag kväll i ABF-husets Z-sal som inleder årets Rött Forum/Motståndsforum den 18-19 mars.

Ett fackligt svenskt affischnamn är Jenny Bengtsson, stridbar avdelningsordförande i Hotell- och Restaurangfacket. 

Det politiska etablissemangets chockterapi i flyktingfrågan, som arbetsgivarna nu försöker utnyttja till att knäcka kollektivavtalen och etablera en ny låglönemarknad, fortsatta nedskärningar och ett växande utrymme för högerextremism är bakgrunden till att Rött forum i år har döpts till Motståndsforum. 

Uppsvinget för politiska rörelser som spanska Podemos, stödrörelsen för den nye Labourledaren Jeremy Corbyn i England, HDP i Turkiet och Bernie Sanders primärvalskampanj i USA ger dock  exempel på helt andra tecken i tiden på en begynnande vänsterradikalisering, som väntar på att få ett genomslag även i Sverige.

Så har till exempel de hårt trängda fackföreningarna just nu ett läge där de för sin egen överlevnads skull kan pressas att ta en fajt i vårens avtalsrörelser, som i så fall skulle kunna syresätta hela samhällsklimatet.

”Hur kan vi ingjuta hopp och slå tillbaka arbetsgivarna och högern? Hur tar vi kampen mot extremhögern?” lyder Motståndsforumets nyckelfrågor.

Intresset kommer troligen att vara stort på forumet för hur den fantastiska rörelsen till stöd för den 74-årige ”oberoende” senatorn Bernie Sanders, som kallar sig socialist och manar till en politisk revolution mot Wall Streets makt, kan komma att utvecklas i USA efter denna veckas supertisdag i primärvalen, där Hillary Clinton trots allt väntas återta initiativet i det politiska etablissemangets viktigaste parti detta år.

Men skulle Sanders efter supertisdagen fortfarande utgöra ett hot mot Clinton kan man räkna med en bredare motkampanj från de stora medierna och ledningen för det demokratiska partiet. 

– Att övervinna dessa institutionella hinder skulle kräva en massiv social omvälvning i en ännu större skala än hittills. Som Sanders själv säger: ”den bästa talespeson i världen kan inte utmana miljardärsklassen ensam”, säger Calvin Priest.

Politiseringen runt Bernie-­kampanjen ger enligt Calvin Priest socialister en chans att bygga den nödvändiga gräsrotsrörelsen för en ”politisk revolution” från grunden. Socialist Alternative (CWI:s sympatisörer i USA) har därför lanserat #Movement4Bernie för att kunna hjälpa till i bygget av en gräsrotskampanj. 

– Stora mobiliseringar av supportrar, som de 20 000 i Minnesota i slutet av januari, ger ett konkret uttryck för entusiasmen och stödet för hela hans budskap om behovet av en ny typ av politik som konfronterar miljardärsklassen. Liksom de miljoner i donationer han har mottagit från enskilda pekar dessa mobiliseringar på potentialen för en stark oberoende, social och politisk rörelse för miljontals arbetande människor.

– Vi vill hjälpa till med att aktivera så många människor som vi kan och koppla detta till perspektivet om att bygga ett nytt parti för de 99 procenten som kan omvandla vårt samhälle. 

– Medan Sanders själv upprätthåller den felaktiga uppfattningen att det demokratiska partiet kan omvandlas, visar Bernie-kampanjen att det finns potential att bygga vårt eget parti oberoende av storföretagen och deras två partier. Ett sådant parti för socialister, fackföreningsfolk, ungdomar och progressiva av alla slag skulle ge oss ett absolut nödvändigt verktyg för att mobilisera miljoner mot storföretagen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!