Socialisten Longhair gripen i Hongkong

2010-03-17 16:24:01
Leung Kwok-hung, som un­der namnet ”Longhair” är en av Hongkongs mest kända politiska personer, greps i sitt hem torsdagen den 11 mars, anklagad för att han deltog i en demonstration den 25 december.

Longhair deltog på juldagen i en protest mot att den kinesiske dissidenten Liu Xiabao har dömts till ett 11-årigt fängelsestraff. Lius juldagsrättegång för ”uppvigling för att störta statsmakten” har uppmärksammats och lett till protester runt om i världen.
Tillsammans med fem andra som driver kampanj för demokrati, inklusive Lee Cheuk-yan (generalsekretera-re i den fackliga federationen Hong Kong Confederation of Trade Uni­ons), anklagas Longhair för att ha ”deltagit i en olaglig samling”. Andra anklagade är Leung Kwok-wah, Li Yiu-kee, Koo Sze-yiu and Tsoi Yiu-cheong. Det handlar om en protest den 25 december förra året utanför den kinesiska regimens kontor i Hongkong. Longhair och de andra släpptes mot borgen och ska inför domstol den 18 mars.

”Det är politisk förföljelse, det står mycket klart”, sa Longhair till chinaworker.info. ”Polisen kommer plötsligt med anklagelser efter två måna- der? Det logiska hade varit att arreste­ra för länge sen. Det är tydligt en poli-tisk handling. Det är för att vi vågar protestera mot fängelsedomen mot Liu Xiaobo. Det är också tydligt kopplat till kampen för demokrati i Hongkong.”
Longhair tror att attacken hör i­hop med det årliga mötet i Peking med Kinas ”parlament”, folkkongres­sen och det ”konsultativa ­parlamentet för Kinas folk”, som båda pågick när attacken genomfördes. 34 delegater från Hongkong deltar, däribland chefsministern Donald Tsang som leder den icke-valda delegationen från Hongkong med lokala miljardärer och andra av Peking handplockade personer. I Peking har de diskuterat den växande radikala kampen i Hongkong och det hot de känner från demokratirörelsen. Longhair är en av fem personer som har avgått från det odemokratiska parlamentet för att tvinga fram fyllnadsval, som hålls den 16 maj, och kräva omedelbar övergång till allmän rösträtt.

Under de senaste 12 månaderna har hundratusentals deltagit i manife­stationer för demokratiska rättigheter i Hongkong.
Den 10 mars trappade Peking upp sina varningar inför valen i maj, som nu kallades ”ett grundläggande brott mot Basic Law” (den minikonstitution som skrevs under när Kina tog över Hongkong från Storbritannien). Li Fei, vice chef för folkkongressens justitiekommission, har uttalat att folkomröstningen (som fyllnadsvalen kallas) inte är laglig.
Arresteringen av Longhair och an­dra demokratiaktivister är därför ett försök att tillfredsställa herrarna i Peking. De flesta gripna ingår i den kommitté som arrangerar manifestationer den 4 juni för att hedra offren från massakern på Himmelska Fridens torg i Peking den 4 juni 1989. På 20-årsdagen ifjol deltog 200 000 människor.

Arresteringarna riktades mot båda flyglarna i demokratirörelsen. Dels den radikala flygeln med Longhair och det liberala Civic Party, som står bakom taktiken att tvinga fram fyllnadsvalen, dels Demokratiska Partiet, som eftersträvar förhandlingar med Peking. Men de styrande i Peking har sagt nej till Demokraternas begäran att lova allmän rösträtt till valen 2017.

Om Peking fortsätter att trycka på regeringen i Hongkong att agera hårdare kan det öka stödet för vad Peking kallar den ”olagliga folkomröstningen” den 16 maj. Det kommer att spä på uppfattningen i Hongkong att den ökade repressionen mot regimkritiker i Kina nu sprids till Hongkong. Detta kan lägga grunden för att rörelsen för demokratiska rättigheter stärks.

chinaworker.info

 Fakta ▼

  • I november offentliggjorde regeringen att Hongkong inte kommer att få allmän rösträtt (en person, en röst) i valen år 2012. Peking vill behålla systemet där 30 ledamöter väljs i val och resterande 30 utses av valkretsar för yrkesgrupper som bankirer, fastighetsägare o s v.
  • En människorättsorganisation har räknat ut att en röst i dessa valkretsar är värd lika mycket som 15 940 vanliga röster.
  • I valen 2004 fick Longhair 150 000 röster, näst mest av alla valda.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!