Socialisters program och uppgifter idag

2013-04-17 13:33:20
Rättvisepartiet Socialisternas (RS) partistyrelse träffades helgen den 13-14 april för att diskutera dagsaktuella politiska händelser och partiets uppgifter.

Klasskamp och kontrarevolutionen i världen var den första punkten på helgens möten.
Inledaren Elin Gauffin förklarade situationen i Asien med bland ­annat Nordkoreas krigspropaganda, den fortsatta utvecklingen i Syrien samt Mali i Afrika, där 270 000 invånare har tvingats fly från sina hem.
Situationen i Europa var ett hett ämne efter den dramatiska krisutvecklingen på Cypern, men även skandalerna i Frankrike, där den tillsatta ministern med uppgift att ­hålla koll på skatteflytten själv haft ett konto i Schweiz i 20 år.
Diskussionen präglades av en fördjupning av situationen i de olika länderna, bland annat Venezuela ­efter Chávez död samt om utvecklingen i Tunisien.

– Efterkrigstidens välfärdssamhälle raserar i Europa och militarise­ringen i Mellanöstern talar för att tysta civila röster, sade Arne Johansson i avrundningen av denna punkt.
Han betonade dock också att vi måste se båda sidorna av utveckling­en och att klasskampen samtidigt fortsätter att växa.
RS socialistiska program var ytter­ligare ett tema med många inlägg i diskussionen. Dels på hur man ska koppla dagskraven till kampen för socialism och dels om vilka krav vi ställer i våra diverse kampanjer, såsom asylkampanjen, kampanjer för bostäder och om hur vi ställer oss till exempelvis surrogatmödraskap.

Diskussionen om partibygget var en inspirerande punkt som startade andra mötesdagen. Rapporter från olika partiföreningar kom upp i diskussionen, likaså rapport från kampanjer vi driver och om vårt ­fackliga arbete.
En rapport gavs även om framgången för CWI i Tunisien och om hur vi under World Social Forum i landet fick mer än 100 intresserade personer som vill gå med i partiet.
Inom denna punkt ingick även val av partiets verkställande utskott (VU).
Rapport från Sydafrika var den avslutande punkten på dagordningen.
RS systerparti i Sydafrika, Democratic Socialist Movement, bygger tillsammans med andra det nya arbe­tarpartiet i Sydafrika – Workers and Socialist Party.
Minela Mahmutovic

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!