Socialistisk valkampanj för första gången i Hongkong

2011-10-13 17:12:17
Socialist Action (CWI i Hongkong) – en fräsch, ungdomlig och energisk socialistisk organisation i Hongkong – ställer upp i kommunfullmäktigevalet den 6 november.

Socialist Action lanserades i juli förra året. Även om det fortfarande är en ny och liten socialistisk grupp har den redan haft en vitaliserande effekt på Hongkongs vänster och sociala rörelser.
Sally Tang Mei-Ching, en 22-årig universitetsstudent, är Soci­alist Actions och LSD:s kandidat i valkretsen Un Chau och So Uk. Un Chau och So Uk är ett av Hongkongs fattigaste områden med cirka 22 000 invånare, inklusive en del etniska minoritets­grupper från Pakistan, Bengalen och andra länder i Sydasien.
Socialist Action är inte ett registrerat parti i Hongkong ännu, och har ett nära samarbete med det radikala LSD (”socialdemokratiska förbundet”) och dess parlamentesledmot ”Long Hair”, Leung Kwok-Hung. Sally står därför på en LSD-valsedel som en del av en överenskommelse med LSD, men alla valmaterial – manifest, slagord, banderoller, flygblad – produceras av Socialist Action själv och med både SA:s och LSD:s logotyp.
I Un chau och So Uk utmanar SA det parti som idag har mandatet, ADPL, ett mycket mjukt och komprometterat demokratiskt parti samt DAB, det största partiet i Hongkong som stödjer diktaturregimen i Peking.

Socialist Action och Sally har varit involverade i många sociala frågor och arbetarkamp, bland annat för höjd minimilön och reglerad arbetstid, solidaritet med arbetarstrejker, kamp för demokratiska rättigheter och allmän rösträtt i Hongkong och Kina, miljö- och antikärnkraftrörelsen, lika rättigheter för kvinnor och hbt-rörelsen, rättigheter till hemvist för invandrare och mot rasism, etc.
Sally, precis som alla CWI:s kandidater i val, driver en kampanj för politiker på arbetarlön. Om hon skulle bli vald kommer hon bara att ta ut en tredjedel av en fullmäktigelön, nämligen 8 500 Hongkongdollar (7 300 kronor) i månaden – vilket motsvarar medianinkomsten per person i Un Chau och So Uk. Inkomstskillnaderna i Hong Kong är större än i något OECD-land, BNP per invånare i Hong Kong är 265 000 Hongkongdollar (229 000 kronor).

Socialist Actions första valkampanj i Hongkong har fått en bra och positiv respons. Valarbetarna har delat ut 5 000 exem­plar av ett fyrasidigt valmanifest på kinesiska. Broschyrer finns också på engelska, urdu, tagalog (filippinska). Hittills har över 125 registrerade väljare, inklusive nå­gra lokala pakistanska familjer, lovat att rösta på SA och Sally. Medlemmar och valarbetare knackar nu dörr i  bostadsområdet, som består av flera 40-våningshus (25 lägenheter per våning och 1 000 lägenheter i en byggnad). Hittills har SA värvat två nya medlemmar, en arbetslös och en kvinnlig student. Många intresserade kontaktar SA och anmäler sig att hjälpa till.
Sally är den yngsta och enda kvinnliga kandidaten på LSD-valsedel i kommunfullmäktigevalet. Den 9 oktober arrangerades en demonstration för demokratiska rättigheter och många aktivister från LSD och andra pandemokratiska partier ville prata med henne och berömma SA:s proffsiga kampanj.
LSD:s parlamentsledamot Longhair har också erbjudit stor hjälp. Han kom till Sallys registrering och talade på SA:s valbyrå på gatan. Sally är också med i LSD:s valfilm. Radikala ungdomar i och utanför LSD vill att LSD och den sociala rörelsen i Hongkong ska bli radikalare och ­tydligt antikapitalistisk.

Socialist Actions energiska och radikala kampanj, plus det hat som finns mot regeringen, har tvingat det sittande pandemokratiska partiet ADPL att föra fram radikalare krav i sin lokala kam­panj.
Socialist Action har organiserat två demonstraitoner under valkampanjen, en mot rasism den 9 oktober och en solidaritetsmanifestation för ockupanterna på Wall Street den 8 oktober. Den sistnämnda visade även på CCTV, officiell kinesisk tv. Hongkongs största mediekanaler, till exempel de kinesiska och engelska dagstidningarna Apple, Mingpao, Orient och Hongkong standard, liksom den stora tv-kanalen TVB, och radio RTHK har rapporterat om valkampanjen och intervjuat Sally.
SA:s aktiviteter och kampanj påverkar också den politiska stämningen i det pandemokratiska lägret och den sociala rörel­sen i Hongkong. De visar att det går att kämpa för ett socialistiskt alternativ även i ”nyliberalismens fäste” – Hongkong.

A Chou
Socialist Action
(CWI i Hongkong)
Läs mer på
www.chinaworker.info

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!