Socialistiska valframgångar

2006-09-20 15:42:42
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Luleå har breddat sitt stöd, fördjupat förankringen och befäst framgången. Med 1 825 röster har partiet ökat med 22 procent, vi går från två till tre mandat. RS har särskilt starkt stöd i arbetarklassområden.

”Rättvisepartiet går starkt fram. Rättvisepartiet bryter förlorartrenden för alla utom (s) och erövrar ytterligare ett mandat och har nu tre”, skrev Norrbottens-Kuriren dagen efter valet. RS är nu större än miljöpartiet, kristdemokraterna och norrbottens sjukvårdsparti, och bara ett mandat mindre än vänsterpartiet, centern och folkpartiet (som har fyra vardera).

Skrällde 2002

2002 blev RS invalda i kommunfullmäktige med en skräll som gav etablissemanget skrämselhicka.
– Men de som trodde och hoppades att vi var en dagslända fick fel, säger David Hedberg, RS i Luleå..
– Fler och fler ser att RS är de som tar kamp mot nedskärningar och privatiseringar, även de fyra åren mellan valen, och att vi håller fast vid att politiker ska leva på arbetarlön.
Det märktes tidigt att RS nått ut till nya grupper och breddat sin bas. T ex har partiet mer stöd bland arbetarna på SSAB, bland pensionärer och i södra valkretsen.
RS har fördjupat sin förankring i stora arbetarområden.
I södra Örnäset blev RS andra största parti, på hela Örnäset fick RS 10 procent, på Hertsön 7 procent av rösterna.
RS har gått framåt i nästan alla stora områden, t ex Skurholmen, Malmudden, Bergnäset och Porsön. På Tuna blev RS tredje största parti med 81 röster (25 fler än vänsterpartiet) och var bara tre röster ifrån andra platsen (som gick till moderaterna).

Hur gick det i Svartöstaden där RS blev största parti 2002?
– Förra valet fick vi 105 röster i Svartöstan. Då stod striden om Svartöstadsskolan som hetast, s och v ville lägga ner skolan och RS rädda den. Nu fanns det inte en lika tydlig akut fråga och ändå behöll RS stödet. Vi fick 101 röster – det är 22,3 procent.
– Sossarna fick 155 röster, vänsterpartiet sjönk som en sten från 70 till 31 röster, säger Göran Thyni, nyinvald kommunfullmäktigeledamot för RS från Svartöstaden.
Redan dagen innan valet konstaterade vi att valkampanjen varit lyckad, fem nya har gått med i partiet och 1 742 valmanifest såldes.

Kampfyllt val

Valkampanjen fylldes med kamp, som fem olika demonstrationer/protestaktioner bl a mot rasistpartierna och för asylrätten och en protest när mångmiljonären Göran Persson kom till Luleå. Den 14 september demonstrerade vi utanför barn- och utbildningsnämnden mot hotet om att lägga ner tre kommunala skolor.
Vi deltog också i tre olika paneldebatter, den största på gymnasieskolan Örnen inför 500 elever. En vecka innan valet delade vi ut 20 000 flygblad i brevlådorna vilket är fler än någonsin förut. Under själva valdagen ställde 50 personer upp för att hjälpa RS.
– RS har även stärkt sin relativa bas. Efter vänsterpartiets ras och våra framsteg är det nu ännu tydligare att det är RS som utgör vänsterkraften i Luleå, konstaterar en nöjd Jonas Brännberg, gruppledare för RS i kommunfullmäktige.
– Nu har vi en starkare plattform för de arbetarprotester som kommer att behövas. Med tre mandat tar vi plats i nämnder, som tekniska nämnden, barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden, där de flesta nedskärningarna varit. Då får vi som ”folkets spioner” reda på nedskärningsplaner tidigare och kan agera snabbare.
Karin Wallmark
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!