Socialistiskt läger blev succé

2011-08-03 14:00:02
Rättvisepartiet Socialisternas sommarläger 2011 tog avstamp med en rejäl regnskur, men det påverakde inte kampstämningen.

En mängd intressanta, historiska och brännande aktuella seminarier kantades av sociala aktiviteter. Grillning, fotboll, bad, liveframträdanden, volleyboll, sällskapsspel med mera, och inte minst så syntes de politiska studierna och diskussioner mellan de faktiska mötena. Kvällstid kunde jag bevittna en slags samkväm mellan kamrater som spelade sällskapsspel och kamrater som filade på inledningar och inlägg. I kiosken kunde jag ta del av utbyten som växlades mellan svenska kamrater och kamrater från bl a Sydafrika, Honkong, Nordirland och Sydamerika, detta blandat med diskussioner kring svenska kampanjer och vinster i ex. de asylfrågor vi driver.

Förutom väntan på solen som eskalerade till dagliga ”personliga” väderprognoser, så var det enda jag kunde finna någorlunda negativt med lägret det faktum att ambivalensen inom mig skakades om med så många intressanta seminarier att välja mellan att jag ibland tvingades välja utifrån vilka kamrater som deltog: ”okej, du går på ´Marxism och religion´ så går jag på ´EU:s mur mot flyktingar´ så får vi byta info på partiföreningsmöte eller distriktsmöte”.
Som sagt, ett läger fyllt av intressanta seminarier och möten, förutom ovan nämnda asylfrågan så kunde jag bla. delta på ”Afrikas utsugning”, ”facklig träff”, ”skolans kris – ett socialistiskt svar” och ”HBT-socialisterna”.

Liv Shange från CWI:s Sydafrikanska sektion gav oss en rapport om läget i Afrika och framförallt arbetet i Sydafrika. Hur ser läget ut för arbetarklassen efter de senaste årens stora strejker? Ytterst intressant var det att höra om hur man arbetar för att återupprätta arbetarrörelsen i ett Sydafrika som utsugs av multinationella företag samtidigt som det s k kommunistpartiet, som ingår i regeringen, motsätter sig ett förstatligande av storföretagen. Just nu pågår en het debatt om förtstatligande av gruvindustrin.
I diskussionen kring skolans kris och ett socialistiskt svar på denna så fick vi ta del av jämförelser från Nordirland och Stor-britannien av vår kamrat Owen McCracken från CWI-Nordirland, samt rapporter från kamrater om vad som pågår runt om i Sverige. Vi såg skrämmande likheter med privatiseringar och nedskärningar som främst drabbar arbetarklassen unga, men även rapporter om stora strejker i Storbritannien och rapporter om hur kamp lönar sig då vi genom protester och ockupationer stoppat skolnedläggningar i Sverige.

Den fackliga kampen kommer vi att se i avtalsrörelserna som börjar spinna nu, samt vad som kommer att ske i Septemberalliansens uppladdning inför den 14 september och massprotesterna vid riksdagens öppnande då ett fackligt deltagande är av största vikt.
Raymond Ohlson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!