Socialistiskt vinterläger 2007: Kamp mot högerregeringen!

2007-01-10 14:39:38
Mellan den 4 och 6 januari höll Rättvisepartiet Socialisterna och Elevkampanjen vinterläger i Stockholm. Medlemmar och sympatisörer från Luleå, Umeå, Göteborg och Västervik – men också från Danmark och England – var tillresta för att delta i tre dagars seminarier och aktiviteter. Dessutom besöktes lägret av Liv och Xolani Shange från Sydafrika.

Historiska ämnen, som den ryska revolutionen och demonstrationerna i Sverige 1917 – för 90 år sedan – togs upp, men tyngdpunkten låg vid dagens kamp mot regeringen.
Högerns attacker mot a-kassan och den nya klasskolan diskuterades på stormöten och på den fackliga kommissionen anmälde sig femton personer för att bli arbetsplatsombud för RS.
Totalt deltog 51 personer och RS fick två nya medlemmar.

Sarah Bruun, Danmark
– Jag blev överraskad över hur bra seminarierna har varit. Jag har fått svar på många av mina frågor. Både när det gäller ryska revolutionen och hur socialister ser på miljöfrågor.

Krister Emrén, Stockholm norra
– Lägret har varit väldigt intensivt. Men det bästa har varit att få träffa folk från hela landet men även världen.
– Det intressantaste var att få lära sig mer specifikt hur man blir ett arbetsplatsombud och arbetet som sådant.

Niclas Söderholm, Göteborg
– Lägret har varit mycket lärorikt och spännande. Man har fått möjlighet att lära känna folk från andra städer.
– Det jag kommer att komma ihåg särskilt är seminariet om rättviserörelsen på 90-talet och hur man kan tillämpa lärdomarna i dag.

Sven Mikael Nyström och Michaela Larsson, Luleå
Sven Mikael: – Det bästa har varit att lyssna på alla kamrater från hela landet.
Michaela: – Att det fanns många fler politiska böcker här än hemma.
Sven Mikael: – Seminariet om den ungerska revolutionen och enigheten bland kamraterna. PS: Maten var god.

Hannah Seaman, medlem i Socialist Party i England, var internationell gäst på årets vinterläger.
– I England har Socialist Party, Rättvisepartiet Socialisternas systerparti som har ungefär 1 500 medlemmar, under hösten bedrivit kampanj mot de avgifter som ska läggas på universitetsstudenter och för kravet på gratis utbildning. Andra kampanjer som bedrivits är de för högre minimilöner och mot nedskärningar inom vården, berättar Hannah.
– Nu under våren kommer vi att fortsätta med kampanjen för gratis utbildning och bygga ut vårt universitetsarbete i form av Socialist Students.
– En annan höjdpunkt under våren kommer att bli antikrigsdemonstrationen mot Irakkriget som kommer att äga rum den 24:e februari.

Sanna Tefke och Marie Bergqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!